De ondernemersdag varkenshouderij stond in het teken van markt, darmgezondheid en voerproductie. De ondernemersdag werd geopend met een lunch waarbij gelijk bijgepraat kon worden met collega-varkenshouders. Johan Schuttert opende de dag en was ook de dagvoorzitter.
Robert Hoste: markt
Als eerste inleider ging Robert Hoste in op de cuncurrrentiekracht, de huidige markt en de varkensproductie in Nederland. Robert Hoste is econoom varkensproductie. Hij benadrukte dat Nederland in Europa nog goed meekomt met de concurrentie als het gaat om de kostprijs van een kilogram vlees. Andere partijen buiten Europa, zoals Brazilië, Canada en de VS, hebben een beduidend lagere kostprijs. Deze landen maken echter wel meer kosten van producent naar consument. De sterke dollar ten opzichte van de euro biedt daar nu voordelen met betrekking tot de export. Samengevat scoort Nederland 23 van de 35 punten op het gebied van concurrentiekracht en laat daar binnen Europa alleen Denemarken en Spanje voorgaan. De huidige marktsituatie is uiterst moeizaam. Robert benadrukte dat productiebeperking alleen zin heeft als het op Europees niveau gebeurt. De Nederlandse markt heeft daarvoor te weinig invloed op de prijsvorming. Hij pleit voor een systeem waarbij prijsfluctuaties zoveel mogelijk worden voorkomen. Prijsfluctuaties zorgen voor onrust en voor een onregelmatige toevoer van vleesvarkens naar de slachterijen. Dit kost de slachterijen maar ook indirect de gehele keten veel geld. Coöperatief samenwerken in de keten ziet Robert als de oplossing voor de toekomst. Dit betekent: samenwerken binnen kolommen in de keten, waarbij de kolommen wel concurrenten van elkaar moeten blijven.
Eelco van de Hoef: dARmfit
Eelco van de Hoef, verkoopleider varkens bij AgruniekRijnvallei, nam de ondernemers mee in de huidige ontwikkelingen op het gebied van darmgezondheid bij varkens. Bij alle diergroepen is dit een hot item. Eelco ging terug naar de basis: hoe zat het maagdarmkanaal ook alweer in elkaar? Welke problemen kunnen we in de praktijk tegenkomen die te maken hebben met darmgezondheid (bij zeugen, biggen en vleesvarkens)? Hij doorliep de ontwikkelingen die AgruniekRijnvallei in het verleden heeft doorgemaakt om de voeders aan te laten sluiten bij de darmgezondheid van de varkens. Zo kwam hij uit bij de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied: dARmfit. dARmfit staat voor: minder toevoegingen, hogere vertering en een verlaging van de voerkosten. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de unieke combinatie van bewerkte en onbewerkte grondstoffen, waarbij voldoende structuur in het voer zit voor een gezonde darm en een goede vertering.
Rondleiding
Aan het einde van de middag werden er rondleidingen door de fabriek gegeven, waarbij de laatste technieken en aanpassingen in de fabriek werden getoond. Deze technieken en innovaties maken het mogelijk om nu en ook in de toekomst de voeders het beste aan te laten sluiten bij de behoeftes en de gezondheid van varkens.
Ronald Groenfelt: proeverij
De dag is afgesloten met een proeverij, bereid door topkok Ronald Groenfelt. Zo kon iedereen nog maar eens proeven wat voor een mooi product varkenshouders uiteindelijk produceren. We kijken terug op een geslaagde dag.
Meer informatie
AgruniekRijnvallei
Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
T.: +31 (0)317 499599
E.: info@agruniekrijnvallei.nl
W.: www.agruniekrijnvallei.nl