Afgelopen maand rondde ABZ Diervoeding haar uitgebreide premixproject af. De fabrieken in Eindhoven en Markelo zijn nu uitgerust met de nieuwste generatie varkenspremixen en premixtechniek. Door onder meer slimmere combinaties in te zetten en componenten apart te doseren verbeterde het diervoederbedrijf de kwaliteit van de premixen, wat de groei en vruchtbaarheid van moderne varkens ten goede komt. Daarnaast zijn de zeugenpremixen specifiek toegespitst op hoogproductieve, vleesrijke (Deense en TN70) zeugen.
Om haar missie ‘het beste dichtbij’ extra kracht bij te zetten, startte ABZ eerder dit jaar, in samenwerking met haar leveranciers, een uitgebreid project waarbij zowel de varkenspremixen als de manier van droog en vloeibaar doseren van microcomponenten onder de loep werden genomen. Het doel: de kwaliteit verder verbeteren, zodat elk dier exact de juiste hoeveelheid vitaminen, mineralen, spoorelementen en additieven binnenkrijgt. Hiermee ondersteunen de premixen zowel de groei, darmgezondheid als de vruchtbaarheid optimaal, resulterend in een maximaal rendement voor varkenshouders.
Betere premixkwaliteit
Door andere keuzes te maken in ingrediënten en te sturen met dragergrondstoffen is ABZ erin geslaagd homogeniteit, hygroscopiciteit (wateraantrekkend vermogen) en loopeigenschappen te verbeteren. Choline bijvoorbeeld, is een vitamine dat veel water aantrekt, waardoor de kwaliteit van de andere vitaminen sterk in het gedrang komt. Door choline apart te doseren behoudt ABZ de hoogst mogelijke premixkwaliteit. Een ander voorbeeld zijn de hittegevoelige enzymen die pas als laatste op de korreltjes gesprayd worden, zodat de warmte tijdens het productieproces ze niet kan beschadigen.
Inspelen op hogere efficiëntie
Een andere belangrijke reden die ABZ noemt zijn de huidige genetische ontwikkeling. Bij vleesvarkens neemt de gemiddelde daggroei verder toe, terwijl de voederconversie daalt. Die hogere efficiëntie is gunstig, maar vleesvarkens krijgen daardoor per dag wel minder essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, binnen. ABZ Diervoeding speelt hier niet alleen via voeders, maar ook via de nieuwe premixen op in.
Vleesrijke zeugen
Zeugen, met name de Deense en TN70, worden steeds vleestypischer waardoor hun behoeftes veranderen. Specifieke vitaminen, zoals niacine en vitamine B1 die een rol spelen bij de energiestofwisseling en bespiering, zijn daarom verhoogd. Ook vitamine K, belangrijk tegen bloedingen, en biotine voor sterke klauwen, zijn op een hoger niveau gezet. Verder heeft ABZ volop aandacht voor de beschikbaarheid van vitaminen en mineralen door de inzet van organisch gebonden spoorelementen en een biologisch actievere vorm van vitamine D (Hy-D), ook in biggenvoeders. Bij moderne zeugen geeft dit een betere vruchtbaarheid, een sterker beenwerk en vitalere biggen.
Slimmere combinaties
Toch leiden genoemde aanpassingen niet tot hogere kosten voor varkenshouders. Dat komt omdat ABZ Diervoeding erin is geslaagd slimmere premixcombinaties te maken. Op die manier kunnen de fabrieken vanaf nu heel flexibel doseren en premixen handig combineren. Deze oplossing sluit aan bij de strategie van ABZ Diervoeding om een constante hoge kwaliteit te leveren, maar ook om steeds het rendement van varkenshouders op de eerste plaats te zetten.
Bron: ABZ