Varkenshouders laten een aantal zeer slechte jaren achter zich. Dalende consumptie en economische tegenslag zijn hier mede debet aan. Voor 2016 zal productiedaling en economisch herstel leiden tot een omzetgroei van 0,5 procent.
Varkensstapel neemt toe
In tien jaar tijd is het aantal bedrijven dat varkens houdt gehalveerd. Slecht rendement en ongunstige vooruitzichten hebben deze afname bespoedigd. Ook in 2015 is het aantal bedrijven met varkens weer verder gedaald met 3,5 procent tot 4.928. Gelijktijdig aan de afname van het aantal bedrijven zien we de varkensstapel juist toenemen. In 2015 was deze met ruim 12,6 miljoen varkens ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder. Door het slechte rendement zal de productie in 2016 afnemen. Dit is een typisch kenmerk van de varkenscyclus.
Prijsval komt tot stilstand
Al sinds 2012 dalen de prijzen voor vleesvarkens. Over de afgelopen vier jaren is de prijs met ruim 20 procent afgenomen. De dalende prijs kent een aantal oorzaken. De belangrijkste hiervan zijn voornamelijk een gevolg van tegenvallende consumptie bij hoge productie en de gedaalde voerkosten. De Europese consument is tijdens de crisisjaren ruim 6 procent minder varkensvlees gaan eten en daarnaast heeft de Russische boycot gezorgd voor extra vraaguitval. Als gevolg van economisch herstel en productie-afname verwachten wij voor komend jaar geen verdere prijsdaling.
Record aantal faillissementen door druk op rendement
Door de prijsdruk enerzijds en hoge kosten anderzijds is de druk op het rendement van de varkenshouder verder toegenomen. De opbrengsten daalden in 2015 met ruim 5 procent terwijl de kosten met ruim 2,5 procent zijn toegenomen. Doordat het rendement al een aantal jaren onder druk staat zitten veel varkenshouders in de liquiditeitsproblemen. Uit cijfers van het LEI blijkt dat slechts een vijfde deel een positieve kasstroom kan overleggen. Het aantal faillissementen in de varkenshouderij is hierdoor de laatste drie jaar verdrievoudigd.
Bron: ABN AMRO