2022 stond voor de varkenshouderij in het teken van wisselende resultaten en fors opgelopen kosten, vooral voor voer en energie. Ondanks dat de financiële verwachtingen voor 2023 positiever zijn, heerst onzekerheid. “Keuzes maken op basis van cijfers en rendement. Dat is vaak de enige remedie in tijden waarin marges onder druk staan”, zo stelt Rafke Cleutjens, adviseur Financieel Management bij DLV Advies. “Een actueel overzicht van de technische en economische resultaten van het varkensbedrijf gespiegeld aan de geprognotiseerde voerwinst, kan daarbij zeker helpen.”
De voerwinstmonitor
Met de Voerwinstmonitor krijgt u inzicht in de belangrijkste kengetallen van het varkensbedrijf over een periode. Een vergelijking met de benchmark van DLV Advies zorgt ervoor dat keuzes gemaakt kunnen worden op basis van cijfers en rendement.
Cijfers spiegelen met de Voerwinstmonitor
De Voerwinstmonitor biedt in één compacte pagina een overzicht van het verloop van de belangrijkste kengetallen op het gebied van biggenprijzen, vleesprijzen, voerkosten en voerwinst. Deze vier kengetallen worden vanuit het managementsysteem van de varkenshouder ingeladen en vergeleken met benchmark cijfers. Rafke: “Hiermee kun je eenvoudig een analyse maken hoe het bedrijf er op dat moment voorstaat en bijvoorbeeld een seizoensinvloed herkennen. Vanuit hier kun je je strategie bepalen: ben je tevreden met de uitkomst of zijn er aanpassingen in de bedrijfsvoering nodig?
Daarnaast vragen banken bij de aanvraag van een financiering altijd naar een onafhankelijke analyse van het resultaat van het bedrijf.” Het onderscheidende van onze Voerwinstmonitor in vergelijking met andere analyses, is dat deze te herleiden zijn tot een bepaalde benchmark; zo hebben we een Basis NL benchmark, maar ook een aparte Beter Leven benchmark. “We kijken naar verschillen tussen voer (droog- of brijvoer) en sekse (borgen en beren). Door te selecteren op benchmarktype weet je dat je als ondernemer je bedrijf in de juiste rang aan het spiegelen bent; dit voorkomt een vertekend beeld. De Voerwinstmonitor in combinatie met de voerwinstprognose zorgt ervoor dat je als ondernemer je cijfers beter begrijpt, waardoor je nóg sneller kansen en bedreigingen ziet.”
Monitoren trends
Naast de Voerwinstmonitor ontwikkelt DLV Advies maandelijks de voerwinst en liquiditeitsprognoses voor vleesvarkens en zeugen. De voerwinstprognoses zijn gebaseerd op historische gegevens, actuele noteringen in combinatie met de waargenomen markttendens. “De verscheidenheid aan noteringen maakt dat marktprijzen niet één op één met elkaar te vergelijken zijn. Omdat er zoveel variaties voor de actuele varkensprijs zijn, is het relevant om de veranderingen in de markt te volgen”, zegt Rafke. ”Trends zijn beter te vergelijken. De beweging die de prijzen maken over een bepaalde periode zegt meer dan de absolute waarden. Daarom maken niet alleen varkenshouders, maar ook de periferie, dankbaar gebruik van onze maandelijkse prognoses.”
Bron: DLV Advies