Varkensvlees blijft onverminderd duur. De consumentenprijsindex blijft op een hoog niveau, met 135 punten in maart. Dit prijsniveau schommelt enigszins, maar ligt al ongeveer een jaar boven 130 punten, een duidelijke stijging ten opzichte van de 115 punten gemiddeld in kalenderjaar 2021. De industrieprijsindex steeg flink door naar 164 punten en de afboerderijprijs steeg naar 187 punten; voor beide een ongekend hoog niveau.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex ligt in maart op 135 punten. De prijsindex schoot voorjaar 2022 met een ongebruikelijke sprong omhoog van 116 punten in januari naar 131 punten in mei. Dat was in reactie op de oorlog in Oekraïne, waardoor kosten duidelijk stegen.
Niet alleen personeels- en logistieke kosten van de retail zijn gestegen, ook de inkoopprijs van varkensvlees. De inkoopprijzen bleven hoog in 2022. In januari 2023 zijn de prijzen af boerderij en de industrieprijs aan een nieuwe opmars begonnen. De industrieprijsindex steeg van gemiddeld 142 punten in de tweede helft van 2022 naar 164 punten in maart 2023. Dit hangt samen met een duidelijk afnemend aanbod van varkensvlees in de EU, en daarmee een veranderde balans in vraag en aanbod. Ook de afboerderijprijs steeg in de afgelopen maanden, want deze hangt sterk samen met de industrieprijs. Waar de index van afboerderijprijzen op gemiddeld 153 punten lag in de tweede helft van 2022, steeg deze door naar 187 punten in maart 2023.
Varkenshouders hebben te maken met fors gestegen prijzen van vooral veevoer. Met deze prijsniveaus echter schrijven varkenshouders weer zwarte cijfers. De stijgende industrie- en af boerderijprijzen ook gevolgen hebben voor een verdere ontwikkeling van de consumentenprijs is onbekend.
Bron: Agrimatie