De varkenshouderij maakt opnieuw een moeilijke periode door. De voorspelde prijsstijgingen voor vleesvarkens blijven uit, de biggenprijzen zakken naar een dramatisch niveau en de mestafzetkosten stijgen tot ongekende hoogte. Vakgroep LTO Varkenshouderij gaat in een brief naar hun leden hier dieper op in. De brief kunt u hieronder verder lezen.
Als varkenshouders zijn wij wel in voor veranderingen en vernieuwingen. Dat heeft onze sector groot gemaakt. Ook aan veranderende varkensprijzen in de vorm van een regelmatige varkenscyclus zijn we wel gewend geraakt. Maar deze cyclus, voor zover we daar nog van kunnen spreken, wordt steeds grilliger en daar is geen wennen aan. De ‘race naar de bodem’ wordt alleen maar heftiger.
De afgelopen periode hebben wij als bestuurders van veel goede varkenshouders afscheid moeten nemen, omdat voor hen de ‘race’ niet meer vol te houden was. We moeten uit die neerwaartse spiraal. We werken de komende maanden door aan een totaalplan ‘vitale varkenshouderij’ gericht op meer marge op het boerenerf. De uitkomsten zullen hoe dan ook een verandering teweeg brengen.
Korte termijn instrumenten als ‘noodverband’
Ook in Europa zou er een ‘masterplan’ gericht op verandering moeten komen.
Hoe komen we uit de situatie van alsmaar weer overaanbod op de EU-markt met als gevolg opbrengstprijzen die onze kostprijs niet dekken?
De huidige EU marktverordening geeft weinig ondersteuning. Particuliere opslag in combinatie met stimulering van export naar derde landen is een ‘noodverband’ waarmee we tijdelijk de pijn kunnen verzachten. Structureel levert dit niets op. We zetten veel druk op het proces om Rusland zo snel mogelijk weer open te krijgen voor import van varkensvlees. Dat moet gebeuren. Afzet buiten Europa geeft lucht maar geeft geen structurele garantie voor betere prijzen en acceptabele rendementen.
Lichter slachten
Lichter slachten en het slachten van speenbiggen kan een instrument zijn waarmee we het aanbod op de EU markt tijdelijk kunnen verminderen. Wij zijn in gesprek met COV en collega landbouworganisaties in de EU om te kijken of we een plan kunnen uitwerken. Het Europese parlement wil een dergelijk plan ondersteunen en ook de Europese Commissie schiet het niet direct af. Echter de verwachtingen dat we een systeem van lichter slachten snel kunnen implementeren en daardoor een betere prijs kunnen realiseren zijn nog niet hoog gespannen. Het is een complex traject in het Europa met de vele belangen. Echter er zijn naar onze mening mogelijkheden dus we gaan hiervoor en zetten er vanuit LTO energie op.
Aanbodregulering
Echte verandering ligt volgens ons in het realiseren van een systeem van aanbodregulering in Europees verband. Dit is echter nog slechts een stip op de Europese horizon. De kiem ligt er in de Nederlandse Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Kunnen we van daar uit komen tot een sterke Europese Producenten Organisatie die gaat werken met modellen van vraag gestuurde productie van varkensvlees waarbij we zelf als collectief van Europese varkenshouders aan de prijsknop kunnen draaien? We moeten reëel zijn: Dit is vooralsnog meer droom dan werkelijkheid. Echter dromen kunnen bedrog zijn maar ook werkelijkheid worden. Dat moet voor ons de inspiratie zijn om op dit traject door te gaan.
We blijven beklemd in huidige systematiek
De conclusie blijft vooralsnog dat we in de huidige marktsystematiek beklemd blijven zitten. Na deze ronde van stoppende varkensbedrijven in Nederland en elders in Europa zal er zeker weer een volgende stoppersronde komen en we weten niet wanneer de laatste ronde er zal zijn. Dit ook in het besef dat we in Nederland door de genomen maatregelen op gebied van milieu en welzijn zijn aangeland op een kostennadeel van 20 eurocent ten opzichte van onze concurrenten binnen Europa. We kunnen dat maar voor een beperkt deel terughalen uit de markt. Er ligt een uitdaging (vitale varkenshouderij) om daar nog meer uit te halen maar uiteindelijk produceren we varkensvlees voor de Europese markt en wereldmarkt en zijn de mogelijkheden voor hogere opbrengsten vooralsnog beperkt.
De kostenpost ‘mestafzet’ moet omlaag
Willen we concurrerend blijven dan zullen de kosten voor mestafzet omlaag moeten. Het is voor ons een nachtmerrie dat we de afgelopen jaren nog geen kostendalingen hebben kunnen bereiken. Om dit wel te bereiken zullen we, net als voor de markt van varkensvlees, een collectief moeten vormen zodat we de regie in eigen hand kunnen nemen. Ook hiervoor is een fundamentele verandering in denken en mentaliteit nodig. Deze verandering die twee jaar terug is ingezet kan alleen maar vruchten af werpen als we met zijn allen koers houden op 1 varkensgeluid met 1 uitvoerder de POV . Het Nederlandse collectief van varkenshouders richting de mestmarkt is dichterbij dan een Europees collectief voor de varkensvleesmarkt. Laten we die verandering dan op korte termijn realiseren.
Foto: Woodley Wonderworks
Meer informatie
LLTB
Steegstraat 5
6041 AZ Roermond
T.: +31 (0)475 381777
E.: info@lltb.nl
W.: www.lltb.nl