De consumentenprijs voor varkens lag in juli op 139, terwijl deze in januari nog op 133 punten stond. De prijs van varkensvlees is over juni en juli met bijna 1 procent gestegen. Ook de industrieprijs en de af-boerderijprijs stegen verder door, naar respectievelijk 193 en 203 punten. Deze prijsniveaus zijn ongekend hoog.
Prijsontwikkeling varkensvlees
In reactie op de kostenstijging door de oorlog in Oekraïne schoot de consumentenprijs in het voorjaar van 2022 omhoog, van 116 punten in januari naar 131 punten in mei. Sindsdien schommelde de consumentenprijsindex rond de 133 punten. Sinds mei zijn de prijzen verder gestegen en is er met een stijging van bijna 1 procent over juni en juli een nieuw record gevestigd op 139 punten. Overigens is de stijging van de consumentenprijs van varkensvlees beperkt in vergelijking met die van rundvlees en pluimveevlees.
De industrieprijs steeg sinds januari van dit jaar van 142 punten naar 193 punten in juli. De af-boerderijprijs vertoonde volgens verwachting eveneens een stijgende lijn, en kwam in juli boven 200 punten uit. Over de maanden juni en juli stegen beide prijzen met 6 procent. (De af-boerderijprijzen zijn na juli overigens weer gedaald, in navolging van de prijsdaling van de prijzen af vleesindustrie).
Krimpende productie drijft varkensprijs omhoog
Na de oorlog in Oekraïne stuwt de krimpende productie in de Europese Unie de af-boerderijprijs en de industrieprijs verder op. De krimpende productie hangt samen met enerzijds negatieve marges voor varkenshouders (sterk gestegen voerkosten en een periode van lage opbrengstprijzen tussen medio 2022 en begin 2023), anderzijds ook met een minder goed perspectief door aangescherpte welzijnseisen voor varkenshouders in Duitsland en door dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest (in diverse lidstaten) en PRRS-virus (vooral in Spanje). Overigens zijn voerprijzen inmiddels wel duidelijk gedaald.
Bron: Agrimatie