Terwijl de prijzen van sommige voedingsmiddelen het afgelopen voorjaar stabiliseerden, is de prijs van varkensvlees nog verder omhooggegaan. De consumentenprijs voor varkens lag in maart op 135 punten en is in mei uitgekomen op 138 punten. Ook de industrieprijs en de af-boerderijprijs stegen verder door, naar respectievelijk 181 en 192 punten. Deze prijsniveaus zijn sinds 2010 niet zo hoog geweest.
Prijsontwikkeling van varkensvlees
De consumentenprijs schoot in het voorjaar van 2022 omhoog, van 116 punten in januari naar 131 punten in mei. Dat was een reactie op de oorlog in Oekraïne, waarbij de kosten duidelijk stegen. Sindsdien schommelde de consumentenprijsindex rond de 133 punten. Recent steeg deze echter door naar een ongekend niveau van 138 punten, een stijging van 2 procent. Dit lijkt een reactie te zijn op de dure inkoop.
De industrieprijs lag vanaf augustus 2022 tot en met januari 2023 op ruim 140 punten, maar steeg sindsdien door naar een niveau van 181 punten in mei. Het is een stijging van 10 procent. Dit hangt samen met de krappe beschikbaarheid van varkensvlees op de Europese markt.
Welke prijs ontvangt de varkenshouder?
De af-boerderijprijs vertoonde, logischerwijs, dan ook een stijgende lijn, tot 192 punten in mei. Dat is bijna twee keer zo hoog als in januari 2022 (98 punten). Het totale aanbod aan varkensvlees in de EU is in 2022 met 1,3 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor; echter, de verwachting voor 2023 is een daling van 5,2 procent ten opzichte van 2022. Deze forse daling heeft geleid tot een prijsstijging, omdat de vraag naar varkensvlees niet evenredig afgenomen is.
Krimpende productie van varkensvlees binnen de Europese Unie
De krimpende productie in de Europese Unie hangt samen met enerzijds negatieve marges voor varkenshouders (sterk gestegen voerkosten en een periode van lage opbrengstprijzen tussen medio 2022 en begin 2023), anderzijds met aangescherpte welzijnseisen voor varkenshouders in Duitsland, en verder met dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest (diverse lidstaten) en PRRS (vooral in Spanje). Momenteel zijn voerprijzen weer enigszins gedaald, en opbrengstprijzen gestegen. Verwacht mag worden dat dit binnen enkele jaren leidt tot uitbreiding van de productie, waarmee weer een prijsdaling in gang gezet zal worden.
Bron: Agrimatie