Een Nederlandse varkenshouder beurde in januari gemiddeld 0,189 euro per kilogram meer voor zijn geslachte varkens dan zijn Belgische collega. In januari bedroeg in Nederland de gemiddelde prijs voor een kilogram varkensvlees 1,254 euro. De Belgische varkenshouder beurde in januari 2021 gemiddeld 1,065 euro per kilogram. Dit zorgt vervolgens voor een verschil van 0,189 euro.
Voor een gemiddeld doorsnee Vlaams varkenshouder betekent dit dat hij maandelijks bijna 12.000 euro minder ontvangt dan zijn Nederlandse collega’s. Dit concludeert de Vlaamse Producentenorganisatie van Varkenshouders (VPOV) op basis van een eigen onderzoek.
Uitbetalingsverschillen Nederland en België
De VPOV kreeg signalen over de grote uitbetalingsverschillen tussen Nederland en België en besloot tot dit onderzoek. Ze vroeg daarom aan de Nederlandse POV om facturen beschikbaar te stellen van leveringen in de maand januari 2021. Deze facturen legde de VPOV vervolgens naast de facturen uit haar eigen VPOV-benchmarking over dezelfde periode.
Berekening van prijsverschil
Volgens de VPOV zijn de prijzen vergeleken door het effectief uitbetaalde bedrag te delen door het aantal warm geslachte kilo’s. Vervolgens is deze prijs gecorrigeerd voor specifieke toeslagen, bijvoorbeeld Beter Leven, Welfare, Colruyt en Beter Voor Iedereen. Tot slot zijn de prijzen omgerekend naar een bedrag exclusief BTW.
In de berekening gaat de VPOV ervan uit dat 90 procent van de in België geslachte varkens worden afgeleverd door 1.200 bedrijven. Een gemiddeld varkensbedrijf levert jaarlijks circa 7.500 vleesvarkens af. Dit zijn 625 varkens per maand. Een vleesvarken heeft (de laatste weken) een gemiddeld warm geslacht gewicht van 100 kilogram. Per maand levert een gemiddeld varkensbedrijf 625 x 100 kg = 62.500 kg vlees. De VPOV vermenigvuldigt dit met het vastgestelde prijsverschil: 62.500 kg x 0,189 euro/kg en komt zo uit op een verschil van 11.812 euro per maand.
Financiële achterstand van Belgische varkenshouder
De VPOV concludeert dat een Belgische varkenshouder geconfronteerd is met een fors financiële achterstand van bijna 12.000 euro per maand, ten opzichte van zijn Nederlandse collega’s. En dat op een moment dat voerprijzen sterk stijgen. De Belgische varkenshouder is in de afgelopen twee jaren ook al op een financiële achterstand van circa 0,075 euro/kg geraakt als gevolg van de AVP-uitbraak bij wilde zwijnen in de provincie Luxemburg.
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf. Het hele artikel lezen?