Op basis van CBS cijfers van 2023 heeft Nederland 3.200 varkensbedrijven met 10,5 miljoen varkens. Het aantal varkens is in 5 jaar tijd met 12 procent gedaald. Ook komende jaren zal deze daling doorzetten. Het aantal bedrijven neemt af, tegen een almaar toenemend aantal varkens per bedrijf (3.409 in 2023). Ondanks dat de prijzen van biggen en vleesvarkens onder druk staan, zijn de verwachtingen voor 2024 nog steeds goed.
Er komen in toenemende mate maatschappelijke discussies op gang om in de veehouderij sector te voldoen aan de klimaat- en milieudoelstellingen en daarnaast loopt de discussie over dierenwelzijn en -gezondheid. Landelijke opkoopregelingen laten zien dat veel varkenshouders bereid zijn te stoppen. Deelname aan de landelijke regeling betekent directe krimp van de totale varkensstapel.
Prijzen van biggen en vleesvarkens fors gestegen in 2023
Voor de varkenshouderij is 2023 economisch goed verlopen. De voerwinst in met name de zeugenhouderij is fors gestegen, kosten nemen in de sector ook toe waardoor het resultaat minder sterk stijgt dan de voerwinst. Sterk gestegen prijzen van biggen (naar ca. 82 euro) en vleesvarkens (met opbrengstprijzen tot 2,10 per kg) in combinatie met dalende voerprijzen zorgen voor deze goede resultaten.
Marktupdate voor 2024
China heeft duidelijk minder geïmporteerd. Duidelijk zichtbaar is de varkenscyclus in deze sector. Na zeer hoge biggenprijzen zijn deze op dit moment (juli 2024) duidelijk weer op een lager niveau. Naar verwachting zal 2024 een goed jaar worden qua rentabiliteit.
In 2023 was duidelijk sprake van fors herstel van de rentabiliteit. Ook voor 2024 zijn de verwachtingen nog steeds goed ondanks dat de prijzen van biggen en vleesvarkens onder druk staan. Wereldwijd zijn er duidelijk minder varkens hetgeen de prijs ondersteunt.
Bron: ING