De consumentenprijs van varkensvlees heeft een eindejaarssprint gemaakt, met een stijging naar 119 punten in november, van een niveau van circa 117 punten in de maanden ervoor sinds februari. Dit hangt waarschijnlijk samen met de vraag naar luxere producten voor de feestdagen. De producentenprijs en af boerderijprijs staan sinds de zomer relatief laag.
Opbrengstprijzen voor slachtvarkens
De opbrengstprijzen voor slachtvarkens volgen sterk de industrieprijs. De index van af-boerderijprijzen staat op ook op 105, wat weliswaar 4% hoger is dan in juli, maar 32% lager dan november vorig jaar. Deze historisch forse daling van de af-boerderijprijs zet door tot eind 2020. Ook de ontwikkeling van de biggenprijs toont aan dat er nog geen perspectief is op serieus marktherstel. Het is daarmee denkbaar dat 2021 van start zal gaan met grote vraagtekens over de winstgevendheid van de varkenshouders en de vleesverwerkende industrie.
Consumentenprijs varkensvlees
De consumentenprijs van varkensvlees staat dit jaar behoorlijk stabiel op circa 117 punten; het is de vraag of dat zo blijft na de prijsdalingen van de industrieprijs en af-boerderijprijs sinds de zomer. De consumentenprijs voor varkensvlees beweegt zich vrij onafhankelijk van de industrieprijs en volgt prijsveranderingen meestal pas na een aantal maanden. De verwachting is dan ook dat de prijs mee naar beneden zal bewegen.
Varken van Morgen
De Nederlandse supermarkten hebben zich voor vers varkensvlees gebonden aan de ketenafspraak Varken van Morgen, die alleen voor Nederlandse varkenshouders geldt. Dit is een voordeel voor Nederlandse varkenshouders. Het levert betere prijzen. Ook hebben Nederlandse varkenshouders het voordeel dat ze nog naar China kunnen exporteren, waar prijzen beter zijn dan op de Europese markt. De Nederlandse vleesindustrie moet echter ook een belangrijk deel op de Europese markt afzetten, waar prijzen onder druk staan. Dat maakt dat de prijzen verweven zijn met elkaar. De Europese Unie overweegt een steunprogramma voor particuliere opslag van vlees; waarbij er een vergoeding mogelijk is als vlees tijdelijk uit de markt wordt genomen en in opslag genomen wordt. Er is echter al veel vlees in opslag en de opslagduur is beperkt tot een aantal (3-5) maanden, wat te kort is voor marktherstel.
Bron: Agrimatie