Ondanks een teleurstellend eerste kwartaal, lijkt het dal van de crisis in het vierde kwartaal van 2015 te liggen. Zo vielen de biggenprijzen in het eerste kwartaal van 2016 hoger uit dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Absoluut lagen de prijzen nog wel onder de kostprijs, dus van écht herstel is nog geen sprake. Maar de opleving van de biggenmarkt zet in het tweede kwartaal naar verwachting langzaam door.
In de vleesvarkensmarkt begint het prijsherstel traditioneel later. Als gevolg van de opfok- en mestperiode van 6 maanden moet eerst het extra vlees door de markt worden opgenomen. Daarnaast neemt het vleesaanbod tijdelijk toe door de verdere krimp van de zeugenstapel en vlees dat langzaam uit de opslagregeling (90.000 ton) vrijkomt. Verwacht wordt dat de vleesvarkensprijzen daarom pas in de loop van het derde kwartaal structureel gaan stijgen.
De eerste echte tekenen voor een verdere stijging van de Europese varkensprijzen worden in de loop van het tweede kwartaal steeds duidelijker zichtbaar. Doordat de krimp van de zeugenstapel in heel de EU nog steeds doorgaat, zal het aantal biggen de komende maanden verder afnemen. Hierdoor worden de biggenprijzen positief ondersteund.
De opleving van de vleesvarkensprijzen zal pas echt doorzetten als de eerste volumes uit de private opslagregeling van de EU zijn verkocht. In de laatste twee weken van april en de eerste week van mei komt er weer circa 60.000 ton op de markt, twee derde van het totale volume in de opslagregeling. Dit heeft tijdelijk een prijsdrukkend effect. Als deze volumes in de markt zijn opgenomen, zal de prijs vanaf begin mei waarschijnlijk seizoensmatig gaan stijgen. De volumes die in mei en juni 'vrij' komen, respectievelijk 10% en 30% van de totale 90.000 ton, hebben minder impact op de prijsvorming.
Op basis van huidige inzichten voorzien we voor 2016 een gemiddelde voerwinst voor de fokzeugen en een voerwinst van net onder het gemiddelde (-5%) voor de vleesvarkens. Ten opzichte van 2015 is dat een herstel voor de zeugenhouderij. Plaats dit wel in het juiste perspectief, want verwachte niveaus voor veel bedrijven liggen nog altijd onder de kostprijs.
Op de website van de Rabobank vindt u het volledige 'Kwartaalbericht varkens tweede kwartaal 2016'