De af-boerderijprijs en industrieprijs van varkensvlees zijn de laatste maanden verder onder druk komen te staan. De af boerderijprijs is tussen juli en september met 17 punten gedaald naar 105 punten; de industrieprijs daalde met 3 punten naar een niveau van 103 punten. Varkenshouders hebben te maken met gestegen kosten, maar de marktprijs is laag en lijkt vooralsnog niet te stijgen. De winkelprijs voor varkensvlees is vrij constant; in september stond deze even als in juli op 115 punten.
Prijsontwikkeling varkensvlees
De af-boerderijprijs is tussen juli en september met 17 punten gedaald naar 105 punten. In de varkenssector is momenteel sprake van een perfecte storm door een combinatie van negatieve factoren. De export van varkensvlees naar China is sterk teruggelopen, waardoor veel varkensvlees op de Europese binnenmarkt afgezet moet worden; dit leidt tot prijsdruk. Bovendien is de Europese consumptie van varkensvlees de afgelopen paar jaren gedaald, wat deels samenhangt met de gesloten horeca door Covid-19, maar in sommige EU-lidstaten was de dalende consumptie al een langer zichtbare trend.
Zeer hoge productiekosten door duur varkensvoer
Daar komt bij dat de productiekosten in de varkenshouderij sinds een jaar duidelijk gestegen zijn, door gestegen grondstofprijzen voor varkensvoer; deze stijging zet naar verwachting nog door tot in elk geval volgend jaar zomer. De stemming is zeer negatief in de varkenshouderij. Dat betekent ook dat er in Europa varkenshouders zullen stoppen. Dit zal leiden tot een lager aanbod. Voor de korte termijn biedt dat echter onvoldoende soelaas.
Prijzen voor vleesindustrie ook gedaald
De industrieprijs daalde over augustus en september met 3 punten naar een niveau van 103 punten. De vleesindustrie kan prijzen voor varkenshouders niet op eigen houtje verhogen, omdat hun afnemers daar niet in mee zullen gaan. In ketens die zich richten op afzet naar supermarkten zullen varkenshouders, vleesindustrie en retail naar verwachting op korte termijn sterker samenwerken, waarbij verkoopprijzen voor de industrie (PPI) en de primaire producten (API) in deze deelmarkt substantieel hoger zullen komen te liggen; in elk geval zolang de crisis aanhoudt. Tot nu toe was de winkelprijs voor varkensvlees de afgelopen twee maanden vrij constant rond de 115 punten.
Zelfvoorzieningsgraad varkensvlees
De zelfvoorzieningsgraad van varkensvlees in de EU-27 bedroeg afgelopen jaar 135%; dat wil zeggen dat een belangrijk deel geëxporteerd moet worden naar niet-Europese bestemmingen. Gezien de hogere productiekosten in de EU ten opzichte van concurrenten op de wereldmarkt zou het logischer zijn als de EU zich meer richt op de eigen verzorging met varkensvlees, en minder op afzet naar de wereldmarkt. Daarbij is afzet van eetbare slachtbijproducten (oren, staarten enzovoort) naar Azië wel van belang. Deze producten worden in Europa niet gewaardeerd en nauwelijks gegeten, terwijl die in andere delen van de wereld graag afgenomen worden. Een zelfvoorziening voor vlees, met export van de eetbare slachtbijproducten naar Azië zou een betere evenwicht kunnen brengen op de Europese varkensvleesmarkt. Daarvoor moet dan wel een substantiële krimp in de productie plaatsvinden in de EU.
Bron: Agrimatie