Voor de varkenshouderij zijn er op dit moment (nog) geen acute problemen. Dit in tegenstelling tot sommige andere sectoren.
Grote problemen tuinbouw
De problemen voor de tuinbouw en sierteelt zijn op dit moment groot. De omzetten lopen in deze sectoren fors terug en de prijzen zijn ingestort. Liquiditeit en inkomen van bedrijven staan zwaar onder druk en ook ketenpartijen zoals de veilingen hebben het zwaar. De effecten van sluiting van de horeca in Nederland en op Europees niveau zijn in de afzetcijfers van varkensvlees nog niet zichtbaar. De verwachting is dat die, ook Europees gezien, beperkt zullen zijn. Verkoop via retail blijft vooralsnog op peil.
Aanvoer van diervoeders
Op dit moment loopt de aanvoer van diervoeders en de afvoer van dieren van de veehouderijbedrijven als gebruikelijk. De slachterijen hebben geen problemen met personeel. Ook is de bezetting met keuringsdierenartsen (NVWA en KDS) nog voldoende en geeft dit geen belemmeringen in slachtcapaciteit en exportkeuringen voor levende varkens. Op dit punt kunnen wel problemen ontstaan als meer dierenartsen zich ziek melden. Dit is een zorg bij COV en Vee&logistiek (export levend). De COV werkt aan noodscenario’s. Zie ook interview met Jos Goebbels in deze nieuwsbrief. Nevedi heeft een protocol Coronavirus COVID-19 opgesteld.
Inkomensschade bij sterk dalende prijzen
De varkensprijzen staan onder druk. De ontwikkelingen voor de komende weken zijn onzeker. De coronacrisis zal dus ook voor de varkenshouderijbedrijven een aanslag betekenen op de opbrengsten en de inkomensontwikkeling. De POV zal de schade die ontstaat voor de varkenssector in beeld brengen. Het kabinet heeft inmiddels een groot aantal steunmaatregelen afgekondigd om ondernemers van groot tot klein te helpen in de crisis. Agrarische bedrijven kunnen daarvan ook gebruik maken.
Bron: LTO Noord