De consumentenprijs van varkensvlees is in de laatste maanden van 2022 verder gestegen naar 135 punten. Deze lag begin van dat jaar nog op 116 punten. De industrieprijs en af-boerderijprijs zijn het afgelopen jaar ook sterk gestegen, waarbij de stijging in alle drie prijsindices vooral plaatsvond rond maart-april. De industrieprijs kwam in november uit op 142 punten en de af-boerderijprijs op 151 punten. Duurder voer en hogere energiekosten spelen een belangrijke rol in de prijsstijgingen.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijs heeft een eigen patroon, dat weinig samenhang lijkt te hebben met de industrieprijs en af-boerderijprijs. Deze laatste hangen wel duidelijk samen. De index van consumentenprijs maakte in april een sprong van 120 naar 128 punten, mogelijk als reactie op de oorlog in Oekraïne. In dit geval stegen de industrieprijs en de af-boerderijprijzen ook. De index van de industrieprijs steeg in die tijd, van 120 naar 140 punten, en de af-boerderijprijs van 99 naar 135 punten.
In de maanden oktober en november steeg de consumentenprijs naar 135 punten (+2 procent), steeg de industrieprijs naar 142 punten (+1 procent), maar daalde de af-boerderijprijs naar 151 punten (-6 procent).
Prijs varkensvlees gestegen voor boeren en industrie
Opbrengstprijzen af boerderij en industrie zijn weliswaar gestegen, maar kosten voor inputs ook. Zo lag de voerprijs in 2022 gemiddeld 37 procent hoger dan in het jaar ervoor, terwijl ook de prijs van energie sterk is gestegen. Deze maken samen circa 60 procent uit van de kostprijs van varkens. De komende maanden lijkt varkensvoer niet goedkoper te worden, terwijl het aanbod van varkens in de EU afneemt. Dat betekent dat af-boerderijprijzen naar verwachting de komende maanden niet zullen dalen.
De verwerkende industrie heeft te maken met duurdere inkoop van varkens, maar ook met gestegen kosten van energie, logistiek en personeel. Daarmee zal de industrieprijs de komende maanden naar verwachting niet dalen maar eerder stijgen. Onduidelijk is wat het effect hiervan zal zijn op de consumentenprijzen.
Bron: Agrimatie