De consumentenprijsindex stond in september op 125 punten: dat is even hoog als in juli. De industrieprijs daalde ten opzichte van juli met 3% naar 146 punten en de af-boerderijprijs daalde met 4% naar 129 punten.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijs steeg in augustus naar 127 punten, 2 punten hoger dan in juli, maar deze daalde in september weer naar 125 punten.
De industrieprijs voor afzet binnenland (zoals in de figuur getoond wordt) daalde van 151 punten in juli naar 146 punten in september, een daling van 3% Ook de industrieprijs voor afzet naar het buitenland daalde met 3% van 133 punten in die periode naar 131 punten.
Verder zien we de daling ook terug in de af-boerderijprijs: van 134 punten in juli naar 129 punten in september (4%).
Er is een vrij sterke concurrentie op de wereldmarkt. China vraagt minder varkensvlees, terwijl het aanbod wereldwijd ruim is. Tegelijkertijd past het beeld in het seizoenspatroon van de industrieprijs, waarbij de prijs in de herfstmaanden september-november gemiddeld 2 punten lager ligt dan in de maanden april-augustus. Deze lagere afzetprijs leidt tot druk op de uitbetaalmogelijkheid aan de leveranciers-varkenshouders.
De Europese varkensmarkt is momenteel vrij goed in balans. De prognose van het varkensvleesaanbod in de EU duidt op een kleine verlaging in de eerste helft van 2025. Hierin is een krimp van de Nederlandse varkensstapel nog niet verwerkt. De effecten van de landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties zullen in de loop van 2025 leiden tot een krimp in het varkensaanbod in Nederland leiden van naar schatting 10-15%. Op Europees niveau zal het effect een krimp van ruim 1% zijn. Naar verwachting zal dit dalende aanbod in de EU een licht opwaartse druk geven op de industrieprijs en de af-boerderijprijs in het komende voorjaar.
Bron: Agrimatie