Waar de consumentenprijs van varkensvlees sinds februari vrij stabiel staat, zijn de industrieprijs en af boerderijprijs na maart fors onderuit gegaan. De industrieprijs daalde tussen maart en juli van 140 naar 105 punten; in dezelfde beweging daalde de af boerderijprijs van 158 naar 110 punten.
De varkensvleesindustrie kent flinke prijsbewegingen, echter zijn de schommelingen de laatste paar jaar ongekend. Onder andere Afrikaanse Varkenspest, Covid-19 en grenssluitingen veroorzaken onzekerheid en prijsdruk. Met een hoge consumentenprijs die nauwelijks van zijn plaats te krijgen is, kunnen supermarkten daarom met grote marges rekenen.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex is vrijwel onveranderd op 117 punten gebleven. Dit betekent een ongekend hoog prijsniveau. De prijsverhoging in februari was een reactie op de wereldwijde krapte in het aanbod en gestegen wereldmarktprijzen sinds begin vorig jaar. Echter door uitbraken van Covid-19 werden de afzetmogelijkheden voor varkensvlees naar de foodservice en Zuid-Europese afnemers sterk gereduceerd. Vervolgens moesten diverse slachterijen tijdelijk hun deuren sluiten vanwege zieke werknemers. De werknemers uit het buitenland zijn zeker niet allemaal teruggekomen, met personele onderbezetting tot gevolg.
Daar kwam bij dat de Chinese overheid uit angst voor verspreiding van Covid-19 via vlees de grenzen sloot voor diverse grotere slachterijen. De industrieprijs heeft hierdoor de laatste maanden meer dan een veer gelaten, en in het kielzog daarvan ook de af boerderijprijs. De industrieprijs daalde tussen maart en juli van 140 naar 105 punten (een daling van 17%); in dezelfde beweging daalde de af boerderijprijs van 158 naar 110 punten (een daling van ruim 9%). Het is de verwachting dat de consumentenprijs de komende maanden wel wat mee naar beneden zal bewegen.
Afrikaanse varkenspest
Zeer recent, begin september, is er een aantal wilde varkens gevonden in het oosten van Duitsland, die besmet bleken te zijn met de Afrikaanse varkenspest. Deze voor mensen ongevaarlijke ziekte is dodelijk voor varkens. Ondanks dat het al in veel (meer dan 50) landen voorkomt, proberen overheden verdere besmettingen te voorkomen. Daarom mag Duitsland vooralsnog geen varkensvlees exporteren naar diverse bestemmingen buiten de EU, waaronder de lucratieve en voor de vierkantsverwaarding noodzakelijke Chinese markt. Dit heeft geleid tot druk op de prijzen in september.
Bron: Agrimatie