In België is er een compromis bereikt bij het ketenoverleg voor de varkenssector. De partners uit de keten zijn, na bemiddeling van federaal landbouwminister Willy Borsus en minister van Economie Kris Peeter, overeengekomen dat er minstens 10 miljoen euro en bij voorkeur 15 miljoen euro zal worden bijeengebracht in een fonds. Dat fonds wordt gespekt door 0,15 euro te innen per kilo vers varkensvlees voor de Belgische markt en dat gedurende een periode van 12 maanden. De landbouworganisaties eisen wel dat minstens 7,5 miljoen euro geprefinancierd wordt de ketenpartners.
Dit nieuwe akkoord vervangt integraal het ketenakkoord van 31 augustus toen de ketenpartners nog overeenkwamen om minstens 24 miljoen en bij voorkeur 30 miljoen euro bij elkaar te leggen voor een crisistoeslag aan de noodlijdende varkenssector. Na maanden onderhandelen werd vorige week duidelijk dat er geen akkoord over dat bedrag uit de bus zou komen. De landbouworganisaties beschuldigden de warenhuizen, slachthuizen en vleesverwerkers van woordbreuk, maar die zeiden op hun beurt dat het geen zin had om een akkoord te sluiten dat niet controleerbaar is en dat vooral de mededingings- en Europese wetgeving een obstakel vormt om een akkoord te bereiken.
Daarop riepen Borsus en Peeters de ketenpartners opnieuw samen om een akkoord van de laatste kans te onderhandelen. Maandagnacht kwam er dan eindelijk witte rook uit het onderhandelingsgebouw: er werd een compromis bereikt. In plaats van het oorspronkelijk beloofde bedrag zullen de supermarkten, slachthuizen en vleesverwerkers minstens tien miljoen en bij voorkeur 15 miljoen euro bij elkaar brengen. Die zal geïnd worden door alle Belgische slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels. Zij rekenen een toeslag aan die verschilt naargelang het gaat om halve karkassen of ontbeende technische stukken. Voor consumentenverpakkingen gaat het om een toeslag van 0,15 euro per verkochte kilo.
Alleen vers varkensvlees
De toeslag wordt aangerekend aan de retailers, slagers en horeca die actief zijn op de Belgische markt. Voor vlees dat bestemd is voor export komt er geen heffing. Het gaat ook enkel op voor ‘vers varkensvlees’ en dus niet voor het vlees dat verwerkt wordt in vleeswaren. Gehakt of worsten vallen onder het toepassingsgebied van zodra ze varkensvlees bevatten, ongeacht het percentage. De slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels zullen de toeslag op een aparte lijn op hun facturen aan de retail, slagers en horeca vermelden. Aan vleeswarenbedrijven wordt deze uitzonderlijke toeslag dus niet doorgerekend.
Er wordt ook in prefinanciering voorzien. Dat betekent dat er gevraagd wordt aan de ketenpartners om zo snel mogelijk minstens 7,5 miljoen euro samen te brengen in een fonds en dat er dus niet gewacht wordt tot wanneer de crisistoeslagen op de rekening van de slachthuizen, uitsnijderijen of groothandels staan. De ketenpartners hebben tot 8 januari 2016 de tijd gekregen om een princiepsakkoord over de prefinanciering te sluiten. Komt dit er niet, dan vervalt het volledige akkoord. Alle partijen wijzen er ook op dat de Belgische mededingingsautoriteiten nog hun fiat moeten geven voor dit akkoord.