Na verschillende meldingen van erngstige misstanden wil Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat er meer camera's in slachthuizen moeten worden opgehangen. In de eerste fase van dit proces hebben 3 slachthuizen zich al gemeld dat ze graag mee willen doen. Eén runderslachthuis, één varkensslachterij en een pluimveeslachter, zo meldt de NOS.
"Als je niets te verbergen hebt, zou ik zeggen; zorg dat je er bij bent!"
Minister Schouten wil dat veel meer bedrijven zich gaan aansluiten "Als je niets te verbergen hebt en als je ziet dat het gewoon goed gaat, zou ik zeggen; zorg de je er bij bent", zo meldt de NOS.
Volgens de NOS is menig slachthuis al voorzien van camera-bewaking, maar deze beelden mogen niet altijd gebruikt worden door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten).
Nog niet verplicht
De NOS meldt dat er Regelmatig meldingen worden gemaakt van ernstige misstanden in slachthuizen, daarom is de Tweede Kamer nu aan het overleggen of ze camera's verplicht kunnen maken voor slachthuizen. Minister Schouten is hier nog niet overuit. Ze wil eerst de resultaten van de proeven afwachten en daarna met een oordeel komen, ook omdat er een privacy-aspect aan zit, zo meldt de NOS.
"Naming and shaming"
De rest van de Tweede Kamer wil, volgens de NOS, de boete-sancties goed omhoog gooien voor de bedrijven die iedere keer maar weer de regels aan hun laars lappen. De NOS geef aan dat de NVWA vorige week voor het eerst de namen bekend heeft gemaakt van gecontroleerde slachterijen, "naming and shaming". Volgens de NVWA zijn ze sinds 2014 al een heel eind verder gekomen met het naleven van de regels. Voor de bedrijven die zich er nog steeds niet aan houden zijn de namen afgelopen week bekend gemaakt.
Het idee achter de bekendmaking van de namen is dat er goed en duidelijk op de kaart wordt gezet welke bedrijven zich netjes aan de regels houden en welke bedrijven door blijven gaan met de laxe houding.
Bron: NOS