De varkenssector is het kleine broertje van de Luxemburgse landbouw en moet, wat zijn aandeel in de landbouwproductiewaarde van het Groothertogdom betreft, vrijwel alle andere agrarische activiteiten laten voorgaan. Omdat veel levende varkens worden uitgevoerd en veel ingevoerd vlees in de schappen te vinden is, mikt de Luxemburgse varkenssector de laatste jaren op eigen nichemarkten met zijn nationaal merk ‘Marque Nationale – Viande de Porc’ met een pakket aan specifieke eisen. In twee slachthuizen in Luxemburg worden varkens geslacht.
Op zo’n 90 Luxemburgse bedrijven werden in 2017 in totaal 96.761 varkens gehouden, waarvan 6.215 zeugen. In 2018 was dat ruim 5 procent minder; toen waren er maar 91.745 varkens, waarvan 6.091 zeugen. Van die 90 bedrijven is een 50-tal echt professioneel.
Er werden in 2018 in Luxemburg 124.829 varkens geslacht. In 2017 waren er dat 126.175. In 2018 werden wel meer biggen geslacht dan in 2017 (31.273 tegen 26.774 in 2017). Nu moet wel gezegd dat 2016-2017 een goede periode was met ook goede prijzen. Die daalden in 2018 zodat de totale productiewaarde van de Luxemburgse varkenshouderij in dat jaar 15 procent afnam. Van de totale Luxemburgse landbouwproductiewaarde (goed voor 22,3 miljoen euro in 2015) komt slechts 5,6 procent voor rekening van de varkenssector.
"Van de totale Luxemburgse landbouwproductiewaarde komt slechts 5,6 procent voor rekening van de varkenssector"
In 2018 voerde Luxemburg 5.605 biggen uit; het importeerde er 73.493. In 2017 exporteerde het Groothertogdom 8.417 biggen en voerde er 79.229 in. Wat slachtvarkens betreft voerde Luxemburg in 2018 35.903 stuks in en exporteerde er 52.716. In 2017 werden 29.637 slachtvarkens ingevoerd en 53.512 slachtvarkens uitgevoerd. Er worden dus nogal wat Luxemburgse varkens in de omringende landen – Duitsland, België en Frankrijk – geslacht en er worden duidelijk ook veel biggen ingevoerd uit de omliggende landen, waaronder België.
Grootste vleeseters ter wereld
De Luxemburgers verbruiken zelf zo’n 37 kg varkensvlees per capita. Dat is iets minder dan het EU-gemiddelde (40,8 kg/capita). Toch is varkensvlees de belangrijkste vleessoort voor de Luxemburgse verbruiker, die overigens tot de grootste vleeseters van de wereld wordt gerekend. Aangezien de Luxemburgers vooral oog hebben voor de edele stukken vlees (varkensribben en hespen) van het varken, is er nogal wat buitenlandse handel.
Zoals gezegd overtreft de import de export maar het zijn vooral levende slachtvarkens en de minder edele vleesstukken, die worden geëxporteerd. Daarentegen wordt er vooral edel vlees ingevoerd. Volgens Markus Folkman van de Vereniging voor de Promotie van het Nationaal Merk voor Varkensvlees liggen de supermarkten vol met ingevoerd varkensvlees. “Hier kost een kilo varkensvlees dan ook één derde meer dan in Duitsland”, zegt hij, “maar daar profiteren de boeren niet van.”