Kreupelheid en de stress die het veroorzaakt voor de zeug hebben aangetoond, dat zij een invloed op de vruchtbaarheid hebben door een langer spenen tot bronst interval, meer verliesdagen, kleinere worpen en minder gespeende biggen per worp.
Een verslechterde vruchtbaarheid is vaak een reden dat zeugen te vroeg het bedrijf verlaten. Kreupelheid is één van de factoren die bijdraagt tot een verminderde vruchtbaarheid. Klauwlaesies of klauwbeschadigingen in samenhang met kreupelheid kunnen een invloed hebben op de ontwikkeling van spieren, gewrichten en botten hebben. De voeding van de opfok zeug speelt hierop een belangrijke rol.
Het inbrengen van goed ontwikkelde gelten in een koppel verbeterd de kans dat deze dieren hun 4e worp halen, dit is het punt waar een zeug een bijdrage levert aan de winstvorming van het bedrijf.
Klauw beschadigingen en laesies bij opfokzeugen.
Klauwbeschadigingen en laesies worden bij 15 – 40% van de opfokzeugen vastgesteld. Klauwbeschadigingen in combinatie met ontstekingen veroorzaken pijn en stress en hebben een directe invloed op de reproductie. Jonge zeugen worden vaak geruimd vanwege klauw en beengebreken, welke zich uit in een achterblijvende productie. Vanuit de bedrijfsboekhoudingen kan worden opgemaakt dat kreupelheid voor 15% van geruimde zeugen uitmaakt waarvan het grootste gedeelte bij de 1-3e worps-zeugen.
Onderzoek heeft aangetoond dat het voeren van spoorelementen gebonden aan aminozuren in Availa®Sow, helpt de hoornkwaliteit te verbeteren, het aantal klauwlaesies en -beschadigingen te verminderen en een teruggang in de reproductie van jonge zeugen voorkomt. Availa-Sow is speciaal ontwikkeld met als doel de klauwgezondheid en de reproductie van gelten en zeugen te verbeteren.
Wilt U meer leren hoe u klauwlaesies bij zeugen kunt herkennen, klikt u op de volgende link.
Meer informatie
Zinpro
W.: www.zinpro.com