Voor de zeugenhouderij is het nieuwe jaar slecht begonnen. Het saldo van de zeugenhouderij is in januari 2021 gezakt naar 4.500 euro negatief. Dat is 103.000 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar als gevolg van bijna 60% lagere biggenprijzen.
Lagere opbrengsten
De opbrengsten waren in januari 2021 101.000 euro lager dan vorig jaar door de fors lagere biggenprijs. De biggenprijs van 32 euro (inclusief toeslagen) is 45 euro lager dan januari vorig jaar en ligt daarmee 33% onder het langjarig gemiddelde 2011-2020. De biggenprijzen blijven onder druk staan, vooral doordat de vleesvarkens in Duitsland niet tijdig worden afgeleverd. De export naar China is verboden door de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. Daardoor is er te weinig plaatsingsruimte voor nieuwe biggen.
Biggenprijzen
Sinds mei liggen de biggenprijzen onder het niveau van voorgaand jaar en sinds juli ook onder het langjarig gemiddelde 2011-2020. Wel is het dieptepunt van de biggenprijs, die in november werd bereikt, achter de rug. Een lichte prijsstijging in het voorjaar is mogelijk, maar blijft vooral afhankelijk van de vleesvarkensprijzen, die weinig bewegen. Daardoor zijn vleesvarkenshouders niet bereid om meer te betalen voor biggen.
Slachtzeugen
De prijs van slachtzeugen is sinds januari vorig jaar gehalveerd. In juli 2020 werd het dieptepunt bereikt en sindsdien is de opbrengstprijs op een laag niveau gebleven. Door de coronacrisis is de afzet van worstproducten en vleeswaren flink teruggelopen. Dat heeft grote invloed op de prijs van slachtzeugen.
Voerkosten
De voerkosten zijn in januari 2021 6% hoger dan in januari vorig jaar. In de afgelopen maanden zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een prijsstijging van het varkensvoer sinds oktober. De voerkosten per bedrijf zijn daardoor 3.100 euro hoger dan januari vorig jaar.
Saldo daalt razend snel
Het voortschrijdend jaarsaldo van zeugen daalt snel en ligt in januari slechts 6.000 euro boven het langjarig gemiddelde. De voorsprong is in de afgelopen maanden flink gedaald door lagere saldi. In april 2020 werd nog de top bereikt van 562.000 euro per bedrijf. Dat was 625 euro per zeug per jaar en lag ruim boven het langjarig voortschrijdend jaarsaldo van 452 euro per zeug per jaar.
Bron: Agrimatie