Naar aanleiding van de genetische ontwikkeling bij opfokgelten de laatste jaren heeft ForFarmers onderzoek uitgevoerd naar de juiste streefwaarden. Gekeken is welke kenmerken van een gelt op moment van insemineren van invloed zijn op een langere levensduur en een hoge levensproductie. Want iedere zeugenhouder streeft naar minder uitval, een hogere levensduur en een goede levensproductie van de zeugen. Een goed presterende opfokgelt is de basis voor een goede zeug. De introductie past binnen de focus op zeugen van ForFarmers binnen het themajaar Zeug&Zo in 2022.
Robbert Jacobs, technisch specialist zeugen, licht toe: “De opfokgelt blijkt vaak een ondergeschoven kindje. En dat terwijl de basis voor een goede zeug een goede opfokgelt is! Zeker nu het steeds belangrijker wordt dat dieren lang leven en langer productief zijn, ofwel meer worpen hebben. Velen spreken over ‘de ideale opfokgelt’, maar weten we eigenlijk wel wat de ideale opfokgelt is? Dat was de aanleiding voor dit onderzoek.”
Focus en sturen op levensduur en levensproductie
Via het managementprogramma Agroscoop heeft ForFarmers veertig zeugenbedrijven, met in totaal 30.000 zeugen, geselecteerd waarvan data zijn geanalyseerd. Na de uitvoerige data-analyse adviseert ForFarmers een basisstreefwaarde voor de leeftijd bij eerste inseminatie van 255 dagen. Daarnaast luidt het advies om bij de eerste inseminatie als basisstreefwaarden een gewicht van 170 kg te hanteren en een spekdikte van 13 mm. Met deze streefwaarden is er meer focus en sturing bij opfokgelten mogelijk, waardoor de toekomstige zeugenstapel beter presteert met minder vervanging.
Totaal aantal geboren biggen over de eerste vier worpen
Binnen het onderzoek is onder andere gekeken naar het gewicht en de spekdikte van de opfokgelt op het moment van insemineren. Zowel Deense genetica als TN70 is meegenomen in het onderzoek. Jacobs; “Voor het onderzoek is het totaal aantal geboren biggen over de eerste vier worpen van een zeug als basis genomen. Dit kengetal omvat de productie van de zeug in combinatie met de levensduur. Van de zeugen in het onderzoek weten we ook leeftijd, gewicht en spekdikte op het moment dat ze als opfokgelt zijn geïnsemineerd. Al deze data zijn geanalyseerd en zo zijn we gekomen tot de optimale streefwaarden.”
Koppeling met management en voeding
De introductie van de nieuwe streefwaarden is nog maar het begin van een uitgebreider onderzoek. Rosemarijn Gerritsen, hoofd Nutritie en Innovatie Centrum Varkens van ForFarmers: “Op basis van de nieuwe streefwaarden en de resultaten op zeugenbedrijven zijn wij in staat om ons voer aan te passen op de genetica. Daarnaast werken we aan een scorekaart voor opfokgelten, waarbij allerlei managementaspecten aan bod komen.” Zo werkt ForFarmers samen met zeugenhouders verder aan de ideale opfokgelt, For the Future of Farming. De specialisten van ForFarmers kunnen met de nieuwe streefwaarden samen met zeugenhouders gerichter sturen op levensduur en levensproductie.
Tekst en beeld: For Farmers