Het is weer lente en we gaan graag de zon in om vitamine D op te doen! Ook zeugen hebben behoefte aan vitamine D, het zorgt onder andere voor goede baarmoedersamentrekkingen tijdens het werpen. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze er voldoende van krijgen?
‘Op Laverdonk doen we diverse onderzoeken om te kijken hoe we zeugen kunnen ondersteunen in het werpproces. Bij het werpen zijn goede spiersamentrekkingen van de baarmoeder nodig voor een succesvol geboorteproces. Zo kan de zeug het werpen vlot doorstaan, wat zorgt voor een maximale vitaliteit van de biggen. Calcium is cruciaal voor goede spiersamentrekkingen en vitamine D is op haar beurt belangrijk voor de calciumhuishouding’, legt Moniek uit. ‘Op Laverdonk hebben we daarom gekeken wat de invloed is van verschillende bronnen van calcium en vitamine D op het werpproces’, vult Britt aan.
De resultaten lieten zien dat de dracht-, lacto- en transitievoeders van Agrifirm de juiste calciumbron bevatten. ‘Met deze calciumbron zagen we een lagere biggensterfte in de eerste 24 uur na de geboorte, ten opzichte van andere calciumbronnen. Wat betreft verschillende bronnen van vitamine D vonden we geen duidelijke effecten. Kortom, deze proef liet zien dat we up-to-date zijn op het gebied van calcium en vitamine in onze zeugenvoeders’, concludeert Moniek.
De Agrifirm zeugenvoeders ondersteunen de zeug bij het werpen, wat leidt tot minder biggensterfte in de eerste 24 uur na de geboorte
Hoe hebben we dit onderzocht?
Moniek legt uit hoe het onderzoek in elkaar stak. ‘We wilden het effect van verschillende bronnen van calcium en vitamine D op het werpproces bekijken. Hiervoor hebben we in een proef twee verschillende calciumbronnen en twee verschillende vitamine D-bronnen getest. Zeugen kregen één van de vier proefvoeders vanaf dag 111 van de dracht tot spenen.’
De onderzoekers volgden het werpproces van de zeugen met camera’s. In de analyse hebben we onder meer gekeken hoe lang het werpen duurde, de tijd tussen geboortes, het aantal levend en doodgeboren biggen én hoe vitaal biggen werden geboren. ‘De vitaliteit van de big net na de geboorte zegt namelijk veel over de overlevingskansen van die big tot het moment van spenen’, licht Britt toe. ‘Een big met een lage vitaliteit ademt zwak, hoest veel, beweegt nauwelijks en verliest veel warmte doordat hij nat achter de zeug blijft liggen. Een vitale big haalt meteen krachtig adem en beweegt zichzelf binnen 30 seconden al op het borstbeen of doet al een poging tot staan. Met de juiste calciumbron in de zeugenvoeders zagen we meer van dit soort vitale biggen. Gelukkig bevestigt dit onderzoek dat we al langer gebruik maakten van de juiste calciumbron’, concludeert Moniek.
Vitamine D en de calciumhuishouding
Onder invloed van zonlicht op huid, kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Dat geldt ook voor varkens. Ook kan vitamine D via de voeding worden opgenomen, eventueel in de vorm van supplementen. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de calciumhuishouding van het lichaam. In de lever en de nieren wordt vitamine omgezet naar actieve vormen die helpen bij de opname van calcium uit de darmen, het vrijkomen van calcium uit de botten, maar ook bij het uitscheiden van calcium via de nieren wanneer de hoeveelheid calcium in het bloed te hoog wordt. Calcium is onder meer belangrijk voor spiersamentrekkingen. Wanneer spiervezels een signaal vanuit het zenuwstelsel krijgen om samen te trekken, komen er calciumionen vrij. Deze zorgen ervoor dat bepaalde eiwitten in de spier van vorm veranderen waardoor deze samentrekt. Calcium, en dus ook vitamine D, zijn daarmee essentieel voor goede spiersamentrekkingen.
Bron: Agrifirm