Een frisser stalklimaat in de stal voor dragende zeugen heeft geen invloed op het geboortegewicht van de big. Dat blijkt uit een pilotonderzoek van student Bart Geijsel van Aeres Hogeschool Dronten in samenwerking met Connecting Agri & Food. "Maar dat zegt niets over neveneffecten", zegt Monique van der Gaag van Connecting Agri & Food, die de pilot begeleidde.
Fitheid van de zeug speelt mee
In de zeugenhouderij is er veel aandacht voor de gezondheid van de biggen in het kraamhok. Onder andere in het Programma Vitale Varkenshouderij wordt gewerkt aan het verbeteren van de bigvitaliteit en overleving van de biggen. Uit onderzoek is gebleken dat de fitheid van de zeug meespeelt hierbij. Dit is onder andere bepaald door voeding en omgevingsklimaat. In deze pilot is naar de relatie tussen stalklimaat tijdens de dracht en het geboortegewicht van biggen gekeken.
Stalklimaat
Het is bekend dat een beter stalklimaat positief is voor de gezondheid en het welzijn van de dieren die hierin gehouden worden. In de proefafdeling waar de temperatuur lager was, is meer geventileerd. Ondanks de hogere kosten hierdoor, heeft dit niet aantoonbaar geleid tot zwaardere biggen bij de geboorte. Mogelijk heeft het betere stalklimaat wel invloed op de levensduur van de zeugen en de gezondheid van de dieren. In deze kortdurende pilot kon dat niet worden onderzocht.
Ook voor de gezondheid van de dierverzorgers is het gunstiger als de concentraties ammoniak en CO2 in de afdeling lager zijn. De dierverzorger komt vaak rond voertijd in de afdeling en op dat moment zijn de concentraties ammoniak en CO2 het hoogst.
Het klimaat valt bij beide afdelingen grotendeels binnen de normen van minder dan 3.000 ppm CO2, minder dan 30 ppm ammoniak en een RV tussen de 50% en 80%. Lagere waarden voor ammoniak en CO2 zijn indicatoren voor een gezonder leefklimaat. De zeugen in de proefafdeling verbleven in een gunstiger stalklimaat dan de zeugen in de controleafdeling, toch konden we niet aantonen dat dit gevolgen had voor het dierenwelzijn.
Klimaatverschil in zomer naar verwachting kleiner
Het seizoen is ook van invloed op de resultaten. De pilot is in de winterperiode uitgevoerd, dus in de zomer zal het klimaatverschil naar verwachting kleiner zijn omdat dan bij beide afdelingen meer geventileerd wordt.
Bron: Connecting Agri & Food