Frievar, franchiseorganisatie voor varkenshouders in Nederland, helpt aangesloten bedrijven naar een hoger gezondheidsniveau. Daarbij geeft ze de garantie af van biggenafname tegen meerprijs en lagere voerkosten. Frievar zorgt voor aanvoer van SPF-dieren. Samen met haar partners helpt de organisatie varkenshouders vervolgens om de hoge gezondheidsstatus vast te houden.
Depop-repop is de meest effectieve – en enige – manier voor varkenshouders om de stal te ontdoen van ziektes als APP, PRRS en brachyspira hyodysenteriae (vibrio). Echter heeft het leegdraaien van de stal grote impact op de bedrijfsvoering. Omdat het om veel kennis en investering vraagt, hikken veel varkenshouders hier tegenaan. Frievar helpt hier daarom bij.
Garanties
Frievar helpt haar boeren door de herbevolking strak te plannen met jonge opfokzeugen of drachtige dieren, afkomstig van nucleusbedrijf Hemelumer Hoeve. Door te werken met vaste koppelingen zorgen ze voor een goede aansluiting van de zeugenhouders naar de vleesvarkenshouders. Verder garandeert Frievar een biggenafname tegen meerprijs, en lagere voerkosten als gevolg van een hogere gezondheidsstatus. Waar vaak wordt gedacht dat depop-repop alleen interessant is in perioden met lage prijzen, is het volgens Frievar juist ook interessant bij hoge prijzen. “Voor goede technische resultaten is een goede start belangrijk. Dat kan alleen met een gezonde big. Daarbij heeft een gezonde big een betere voederconversie. Zeker in tijden van duur voer is dit belangrijk”, vertelt Steven Dekker, ketenregisseur van Frievar.
Hoge gezondheidsstatus vasthouden
Een hoge gezondheidsstatus krijgen is één, de status vasthouden is twee. Hier begeleidt Frievar samen met haar vaste partners de zeugenhouders dan ook in. Deze partners zijn in dit geval De Varkenspraktijk als het gaat om diergezondheid, Agruniek Rijnvallei en ForFarmers op het gebied van voeding en MS Schippers op het gebied van hygiëne. “Een goed plan van aanpak is nodig voor je met depop-repop start”, vertelt Dekker. “Hoe ga je in de periode van leegstand te werk met reiniging en ontsmetting, hoe ga je te werk bij de adaptatie van de nieuwe dieren en hoe regel je de quarantaine? Wat wordt de manier van werken na depop-repop en wie doet wat wanneer? Allemaal zaken die een goede afstemming vereisen. Daar helpen wij en onze partners mee.”
Focus op gezondheid en welzijn van het varken met SPF-zeugen als basis
Alles binnen de gesloten keten is gericht op de gezondheid en het welzijn van het varken. “Ik zeg wel eens dat we vier pijlers hebben: gezondheid, gezondheid, gezondheid en stressvermindering”, illustreert Dekker. Vanuit het eigen fokprogramma levert de Hemelumer Hoeve SPF zeugen aan de aangesloten deelnemers van het Frievar-concept. Het voer wordt speciaal voor Frievar geproduceerd. Het raamwerk hiervoor wordt door een eigen kennisteam opgesteld en is gericht op een optimale productie van gezonde varkens. Verder vinden alle diertransporten binnen Frievar plaats met geconditioneerd transport. Voordat de dieren opgehaald worden, is de vrachtauto grondig schoongemaakt door middel van verhitting, waardoor bacteriën en virussen worden gedood.
“Circo-enting voldoende”
“Ik ben ervan overtuigd dat binnen Frievar een circo-enting na depop-repop voldoende is. Hiermee zijn de gezondheidskosten op de zeugenbedrijven flink te reduceren.”, aldus Rick Janssen van De Varkenspraktijk. De Varkenspraktijk is een van de partners van Frievar.
Net als de andere Frievar-adviseurs werken Janssen en zijn collega’s nauw samen met de boeren om de gezondheidsstatus op hun bedrijf te verhogen. Hierdoor is het mogelijk om varkens groot te brengen met zo min mogelijk medicijnen en vaccins. Met een flinke reductie in de gezondheidskosten als gevolg.
Belangstelling
Volgens Steven Dekker van Frievar is er in de markt momenteel best belangstelling voor depop-repop. “Varkenshouders zoeken naar manieren om hun varkensstapel gezonder te maken. PRRS zorgt bijvoorbeeld dikwijls voor problemen. Depop-repop is een goede manier om een hogere gezondheidsstatus te bereiken. Dan moet je het wel goed doen, maar daar helpen we bij.” Frievar heeft momenteel een twintigtal deelnemende bedrijven die allen produceren volgens de eisen van Beter Leven 1 Ster. “We werken vraag gestuurd. We willen niet groeien om het groeien. En er is op dit moment veel vraag naar Frievar varkens, dus ja, wij kunnen zeker nieuwe deelnemers gebruiken”, aldus Dekker.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Frievar