Michael Groes Christiansen en Hanne Maribo van het SEGES Pig Research Centre hebben de kosten en opbrengsten berekend die verband houden met het vetmesten van immunocastraten, intacte beren en gecastreerde varkens. Lange tijd bleef de economische kant onderbelicht.
De prijzen zijn weliswaar gebaseerd op de Deense markt, maar geven wel trends aan die ook voor onze bedrijven relevant kunnen zijn. Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zodat varkenshouders een geïnformeerde keuze kunnen maken. De productiekosten per kilogram karkasgewicht zijn het voordeligst bij immunocastraten. Je bespaart per kg 0,14 euro in vergelijking met gecastreerde varkens. Elke kilogram karkasgewicht van intacte beren kun je 0,08 euro goedkoper produceren dan bij castraten. Het verschil zit ’m in de voederconversie. Immunocastraten en intacte beren nemen meer in gewicht toe dan gecastreerde varkens bij dezelfde hoeveelheid voer. Aangezien het voer de voornaamste kostenpost is voor de varkensboer, is het evident dat hier grote besparingen kunnen gebeuren.
Vleesopbrengst
Verder is het ook interessant om te kijken naar de opbrengst van het vlees. Intacte beren hebben het hoogste mager vleespercentage waardoor elk varken bij de slacht 4,39 euro meer opbrengt dan gecastreerde varkens. Per immunocastraat krijgt de varkenshouder een meerprijs van 3,44 euro.
Bij gecastreerde varkens en immunocastraten moet er wel rekening gehouden worden met medische kosten. Het vaccin voor chemische castratie kost 3,40 euro per varken, terwijl de prijs van de verdoving bij chirurgische castratie 1,07 euro bedraagt. Chirurgische castratie zorgt ook voor een hogere sterfte. Ten slotte zijn er aan medische ingrepen ook loonkosten verbonden.
Berengeur
Een goed argument om te kiezen voor intacte beren, zou je dan denken. Maar hierbij bestaat er weer een groter risico op afgekeurd vlees wegens berengeur. 14 procent van de intacte beren wordt bij de slacht afgekeurd. Voor immunocastraten is dit slechts 2 procent. De wetenschappers concluderen dat de voordelen van het vetmesten van intacte beren uitgebalanceerd worden door de hogere hoeveelheid afgekeurd vlees.
Tekst: Erna van Butzelaar