Advies- en accountantorganisatie Flynth heeft samen met het bedrijf RedVan uit Zwolle (Overijssel) onderzoek gedaan naar de waarde van data van wegingen van zeugen en biggen. De vraag was of deze informatie meer inzicht geeft in de technische resultaten en van nut is voor het verbeteren ervan.
Voor een succesvolle toepassing is wel een voorwaarde dat het wegen op een praktische manier kan, met weinig extra arbeid en met de juiste software. Het onderzoek werd uitgevoerd op een zeugenbedrijf door twee studenten die nu beide werkzaam zijn bij Flynth.
Eerste weging
De biggen zijn gewogen tijdens de eerste behandeling vlak na het werpen en op het moment van spenen. Tijdens de eerste weging kreeg elke big een oormerk met chip in het oor. Daardoor is snel het diernummer uit te lezen en te koppelen aan de bijbehorende software. Na de eerste weging werden de biggen in een gewichtscategorie ingedeeld. Uit de data-analyse blijkt dat biggen van zeugen met een gewicht binnen de streefwaarde in de kraamstal 23 gram per dag harder groeien dan de biggen van zeugen met een gewicht beneden de streefwaarde. Bij 28 dagen leeftijd scheelt dat per big 644 gram gewicht. Bij 13 gespeende biggen per worp is dat een extra eindgewicht van 8,3 kilogram per worp en op jaarbasis circa 20 kilogram per zeug. Bij een toeslag van 0,80 euro per kilogram voor biggen bij 23 kilogram betekent dat 16 euro per zeug aan extra opbrengst.
Variatie in gewicht
Tijdens het onderzoek ontstond discussie over de oorzaak van de variatie in gewicht van de biggen. Gedacht werd aan de verschillen in gewicht tussen gelten en zeugen. Fokkerijorganisaties gaan uit van een streefgewicht voor zeugen. Het inschatten van het juiste gewicht blijkt echter lastig, ook voor adviseurs. Daarom werd besloten ook de zeugen te wegen. Ook hierbij is aandacht besteed aan de snelheid en het koppelen van de weegresultaten aan de software. Een optie is om hoogdrachtige zeugen automatisch te wegen in het voerstation. De kosten voor het verzamelen en analyseren van data worden in het eerste jaar geraamd op 3,25 euro per zeug en daarna op 2,80 euro per zeug. Voor het wegen van biggen zijn de kosten 0,95 euro. Dat is inclusief kosten voor de chip, de weegunits, software en de extra arbeidskosten. Het lijkt in eerste instantie het meest interessant om alleen zeugen te wegen.
Goede start, positief effect
Verwacht wordt dat een goede start in de kraamstal een positief effect heeft op de groei tijdens de biggenopfok- en vleesvarkensfase. Om de biggen te volgen is het interessant om af en toe enkele groepen biggen en vleesvarkens te voorzien van een chip waarbij een weegunit in enkele hokken wordt geplaatst en die volautomatisch weegt. Het maakt aspecten als een speendip en groeivertragingen veel inzichtelijker en geeft up-to-date informatie. De varkenshouder kan daardoor sneller ingrijpen. Voor een succesvolle toepassing is wel een voorwaarde dat het wegen op een praktische manier kan, met weinig extra arbeid en met de juiste software.