Bijtgedrag begint op een leeftijd van twee tot vier weken. Biggen krijgen dan te maken met minder ruimte en verandering van voer. Het is verstandig om dan tijdig in te grijpen, vertellen onderzoekers van Schothorst Feed Research (SFR).
In het onderzoek dat SFR doet naar verschillende voersoorten is het observeren van dieren een belangrijk onderdeel. Elke drie weken worden de biggen en vleesvarkens gecontroleerd op manipulatief gedrag. De onderzoekers evalueren risicofactoren voor bijtgedrag en vullen één keer per jaar een welzijnscheck in voor alle afdelingen. Met behulp van deze gegevens heeft SFR het bijtgedrag al aanzienlijk kunnen verminderen. Het onderzoeksbedrijf coupeert sinds 2019 niet meer preventief de staarten.
Bijtgedrag in beeld
SFR kan de dieren in de stal 24/7 monitoren met behulp van camera’s. Zo kan het bijtgedrag beter in beeld worden gebracht dan met normale controles. De onderzoekers constateren dat bijtgedrag rond een leeftijd van twee tot vier weken begint. De biggen krijgen dan te maken met minder ruimte en verandering van voer. Het is zaak dan zo snel mogelijk in te grijpen, zodat het gedrag geen gewoonte wordt. Als staartbijten eenmaal een probleem is, is het nog maar moeilijk af te leren. Bijtgedrag begint vaak met sabbelen. Hierbij ontstaat nog geen schade.
Ventilatie en luchtverdeling
Om het risico op bijtgedrag zo klein mogelijk te maken, heeft SFR de ventilatie verbeterd zodat er meer frisse lucht binnenkomt en minder temperatuurswisselingen zijn. Zeker in de herfstperiode is het belangrijk aandacht te hebben voor een zo constant mogelijke temperatuur. De luchtverdeling in de stal moet optimaal zijn, waarbij er overal een gelijkmatige en rustige stroom verse schone lucht is. Zorg dat dieren zo min mogelijk last hebben van tocht.
Ruimte en speelmateriaal
Verlagen van de bezettingsgraad, waardoor dieren meer ruimte, voerruimte en drinkruimte krijgen hielp bij SFR in een aantal afdelingen ook om manipulatief gedrag te verminderen. Met speelmateriaal in de vorm van katoenen touwen en speeltjes wordt verveling tegengegaan. Naast een goede ventilatie zijn dit maatregelen die kunnen helpen bijtgedrag te voorkomen, waardoor preventief couperen niet nodig is. Een voordeel van lange staarten bij biggen en vleesvarkens is dat ze inzicht geven in het welzijn van de dieren. Een mooie krul in de staart geeft aan dat het dier happy en gezond is.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: SFR