Alle varkensadviseurs van Agrifirm werken met tools uit het PigNEXT-systeem. Dat zorgt ervoor dat alle gegevens per bedrijf op één plek samenkomen én dat alle adviseurs diezelfde gegevens gebruiken als basis voor hun advisering aan varkenshouders.
‘In PigNEXT verzamelen we alle relevante informatie die onze adviseurs nodig hebben om te zorgen dat jouw varkens de beste prestaties leveren’, zo vat Jeroen Prudon PigNEXT samen. Het is een verzameling van gereedschappen voor de Agrifirm-adviseurs om voerschema’s te maken, bepaalde gezondheidsaspecten te monitoren, maar ook om tactische en strategische keuzes op het bedrijf door te kunnen rekenen op basis van voerwinst. Bovendien blijven we bouwen aan PigNEXT. ‘Op dit moment is het exclusief toegankelijk voor Agrifirm-adviseurs, maar we hopen bepaalde functies later ook beschikbaar te maken voor de varkenshouders zelf’, legt Jeroen uit.
Actuele inzichten
De achterliggende gegevens in PigNEXT zijn altijd gebaseerd op de laatste inzichten. ‘Zo werken we altijd met actuele gegevens van fokkerijorganisaties en actuele samenstellingen van voeders. Nieuwe voeders staan direct in het systeem. Mocht het gebeuren dat je eigen adviseur is verhinderd, kan een collega gelijk inzien wat er is geadviseerd’, vertelt Jeroen. ‘En als er hulp nodig is van een specialist of nutritionist, hebben zij ook direct inzicht in specifieke gegevens van jouw dieren, zodat ze direct aan de slag kunnen. In mijn rol als specialist vleesvarkens werkt dat echt heel prettig’, vertelt Jeroen enthousiast.
Dit zijn de tools
De modules die op dit moment in PigNEXT zitten, zijn:
- Voerschema’s
In de voeradvies-module maken we voor alle diergroepen het juiste voerschema. PigNEXT is voorzien van de meest recente voerschema’s van de fokkerij-organisaties, zodat het voerschema altijd past bij de genetische capaciteit van de dieren (zie afbeelding). ‘We verfijnen deze schema’s op basis van ons eigen onderzoek op onze onderzoeksboerderij Laverdonk. Natuurlijk is het ook mogelijk om een geheel eigen voerschema te maken. Zo krijg je altijd een gedegen voeradvies, dat past bij jouw dieren en zorgt voor optimaal resultaat.’
- Optimalisatie bedrijfsvoerwinstprogramma vleesvarkens
‘De technische resultaten van je vleesvarkensbedrijf zijn natuurlijk de basis voor je economische resultaat. Daarom berekenen we met dit programma regelmatig je voerwinst’, vertelt Jeroen. ‘Maar met dit programma kunnen we ook verschillende scenario’s met elkaar vergelijken, passend binnen jouw bedrijf.’ Wat gebeurt er op je bedrijf als je varieert met opleggewicht, geslacht gewicht of voersoort. En welke strategie past beter bij een hogere of juiste lagere opbrengstprijs. Maar ook kunnen we doorrekenen wat het resultaat is van het mesten van borgen of beren. En we kunnen zelfs het effect op de mestproductie meenemen.
‘Zo krijg je niet alleen inzicht in de huidige kengetallen van je bedrijf, maar ook in de beste strategie voor veranderende omstandigheden. Heb je een keuze gemaakt voor een andere strategie, dan rekenen we dat natuurlijk direct door in de voerschema-module.
Zo krijg je altijd een gedegen voeradvies, dat past bij jouw dieren en zorgt voor optimaal resultaat.’
- Mestscore gespeende biggen
De naam zegt het al, met hulp van de mestscore beoordeel je de mest van de gespeende biggen. Op basis van kleur en structuur kun je veel zeggen over de gezondheid en voeropname van de biggen. Door elk koppel objectief te scoren én vast te leggen in PigNEXT krijgen we inzicht in de prestaties van de gespeende biggen. Ook is daardoor goed te zien hoe het scoreverloop is over een langere periode.
- Staartbijtscore
De staartbijtscore geeft inzicht in de staartbijtproblematiek. Door structureel te scoren krijg je inzicht in de mate van voorkomen op je bedrijf, gerelateerd aan de staartlengte. Zo krijg je objectief inzicht of er problemen zijn en zo ja, of die verbeteren of niet. Inzicht in de huidige situatie is een eerste belangrijke stap in het toewerken naar varkens met lange staarten in 2030.
Bron: Agrifirm