Sinds de lancering van het Nationaal PRRS-plan zijn er talloze vragen naar boven gekomen met betrekking tot de bestrijding van PRRS op zowel varkensbedrijven als in de regio. Deze vragen omvatten onder andere de zorg over het risico van het binnenwaaien van nieuwe infecties vanuit buurtbedrijven.
Het is algemeen bekend dat PRRS zich via de lucht kan verspreiden, maar hoe groot is dit risico precies? En varieert dit risico tussen gebieden met weinig varkens en gebieden met veel varkens? Om deze vragen te beantwoorden, voerde GD een kleinschalig pilotonderzoek uit in vier verschillende regio’s in Nederland. In elke regio werden ongeveer tien boerderijen geselecteerd, zowel lokale bedrijven als toeleveranciers die varkens naar de regio brachten.
Testen op PRRS
Bij alle 47 deelnemende boerderijen werd een PRRS-PCR-test uitgevoerd om het virus op te sporen. In het geval van een positieve uitslag werd het virus verder onderzocht door middel van ORF5-sequentieanalyse, waardoor het kon worden gecategoriseerd als een vaccin-achtige stam of een wilde stam. Het bleek dat het voorkomen van PRRS-PCR-positieve boerderijen niet significant verschilde tussen de verschillende regio’s, evenals het voorkomen van wilde PRRS-virussen in deze regio’s.
Een interessante bevinding was echter dat op boerderijen met varkensaanvoer het voorkomen van wilde PRRS-virussen significant hoger was (63%) dan op boerderijen zonder dergelijke aanvoer van varkens (5%).
Bron: GD Diergezondheid