Onlangs was in het nieuws dat mensen ziek zijn geworden door met salmonella besmet varkensvlees. Een artikel hierover is geplaatst in het AD en het Brabants Dagblad. Hieruit blijkt dat de bestrijding van salmonella een aandachtspunt blijft.
"Strikte hygiënemaatregelen in het slachthuis hebben al voor een flinke daling van salmonella gezorgd. Door nu nog strikte maatregelen te hanteren op varkensbedrijven kan dit percentage nog verder teruggebracht worden. Op dit moment speelt de aanpak van salmonella eigenlijk alleen een belangrijke rol voor de biggenexport, aangezien Duitse varkenshouders een strafkorting krijgen als zij met salmonella besmet vlees leveren”, aldus Linda Peeters, GD-dierenarts sector varkens.
Arjan Wermink, HyCare coach van MS Schippers beaamt dit: “Hygiëne speelt een belangrijk rol in de bestrijding van salmonella. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed te reinigen en te desinfecteren hok. Reinig (ontvet) en desinfecteer het hok na iedere ronde. Zorg voor een goede, effectieve ongediertebestrijding en zorg voor schoon, kiemvrij drinkwater. Als dat in orde is, dan kan zuur toegevoegd worden aan het drinkwater”, aldus Arjan Wermink, HyCare-coach MS Schippers.
Deze totaalaanpak zorgt voor lage OD-waarden. Dit zien we niet alleen in onze eigen HyCare stal, waar de OD-waarde al diverse jaren rond de 10 zit, maar ook bij praktijkbedrijven die de HyCare-methode succesvol toepassen. In onderstaande zijn de laatste 3 salmonella metingen van de HyCare stal weergegeven.
Met deze HyCare-maatregelen pak je niet alleen salmonella aan, maar ook andere infecties zoals PRRS, App, clostridium, E.coli en andere dierziekten. De totale diergezondheid gaat omhoog en daarmee ook het rendement. Het is dus een win-winsituatie.
Salmonella is een besmettelijke darmziekte die veroorzaakt wordt door de salmonellabacterie. Het is een gramnegatieve staafvormige bacterie en er bestaan meer dan 2500 verschillende types van. De belangrijkste zijn Salmonella Typhimurium en Salmonella Derby. Salmonella komt op vrijwel ieder varkensbedrijf voor. Ongeveer 95% van de besmettingen verloopt zonder klinische verschijnselen. De belangrijkste reden is dat salmonella een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Salmonella is een zoönose, wat inhoudt dat het overdraagbaar is van dier op mens. Salmonella vormt vooral een risico voor mensen met een verlaagde weerstand. Daarom is het belangrijk om salmonellabesmettingen bij dieren te verminderen.
Bron: MS Schippers