In Wehl ligt het varkensbedrijf van Frank van de Pavert. Een kijkje nemen in de stal zit er niet in. Deze stal heeft al sinds 2011 de hoogst mogelijke gezondheidsstatus. Dit betekent dat ziektekiemen met vergaande maatregelen uit de stal geweerd worden. Een enorm hoge discipline en secuur werken zijn essentieel. Op het symposium Hogere Varkensgezondheid dat georganiseerd wordt door Boerderij, PIC en Coppens is Van de Pavert voor zijn inspanningen beloond met de Innovatieprijs Hogere Varkensgezondheid.
Frank van de Pavert is de derde generatie boer en de tweede generatie varkenshouder op deze locatie in Wehl. Begin jaren ’90 nam hij het bedrijf over van zijn vader en inmiddels heeft Van de Pavert 850 zeugen, 2.500 opfokgelten en 2.000 vleesvarkens. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Bianca. Zij verzorgt de administratie.
Deense zeugen
In 2010 werd Van de Pavert benaderd door de fokkerijorganisatie Next Genetix of hij Deense zeugen met de hoogste gezondheid wilde gaan fokken. Dit betekent dat de varkens vrij zijn (en blijven) van PRRS, mycoplasma en APP. Op plekken met een hoge varkensdichtheid, zoals Nederland, is dat een flinke uitdaging. In Nederland is er veel behoefte aan de gezonde Deense zeugen.
Luchtfilters
Om de inkomende lucht te zuiveren zijn er filters op de stal geplaatst. De gangen staan op overdruk. Zodra een deur opengaat wordt de lucht met grote ventilatoren naar buiten geblazen. Ook is er een extra mestsilo gemaakt. De mestwagen hoeft nu niet meer op het bedrijf te komen en kan op 200 meter van het bedrijf laden. Tot slot is de biosecurity aangepast. Van de Pavert: “We hebben goed naar de looplijnen gekeken. Via één gang zijn alle stallen te bereiken. Je bent binnen en blijft binnen.”
Volledige depop-repop
In 2011 kwamen de nieuwe Deense zeugen in de stal. Van de Pavert: “Hiervoor moest de stal leeg en schoon zijn. Wij kozen voor volledige depop-repop.” Dit houdt in dat alle varkens weg moesten, de stal is daarna grondig schoongemaakt en uitgegast. Zo was de stal volledig ziektekiemvrij. Na de komst van de Deense zeugen in 2011 is er nooit meer een varken aangekocht. Van de Pavert: “Nu kopen we sperma aan. De beste zeugen houden we aan, die zorgen voor de vervanging.”
Hygiënemaatregelen
Van de Pavert vertelt dat iedereen, zowel hijzelf als zijn medewerkers en buitenstaanders hetzelfde protocol moeten volgen: “Het maakt niet uit wie er naar binnen gaat, iedereen moet eerst douchen en zijn handen ontsmetten. Soms douch ik wel zes keer op een dag.” Ook moet iedereen bedrijfskleding en handschoenen aan. “Externe invloeden wil ik minimaliseren”, vertelt Van de Pavert. “Daarom heb ik 99% van het gereedschap zelf in de stal. Een monteur hoeft dan niet zijn gereedschap van buiten mee naar binnen te nemen. Zelf heb ik twee mobieltjes: één voor in de stal en één voor erbuiten.”
Innovatieprijs
Van de Pavert geeft aan dat deze werkwijze veel van je vraagt: “Je moet er volledig achter staan. Je kunt niet zomaar even naar buiten om een praatje te maken met bijvoorbeeld de bulkwagenchauffeur. Het vraagt om een zeer strikte aanpak, waarbij je alle hygiënemaatregelen nauwgezet naleeft.” Inmiddels houdt van de Pavert die hoge gezondheidsstatus al zes jaar vast. Er zijn maar een paar bedrijven in Nederland die varkens uit kunnen leveren die ‘vrij zijn van alles’. Dat wil zeggen van PRRS, mycoplasma en APP. Half januari werden al zijn inspanningen beloond met de Innovatieprijs Hogere Varkensgezondheid. Van de Pavert: “Het is een mooie waardering voor de energie die we erin steken. We laten zien dat het kan in Nederland, deze hoge gezondheid bij varkens in een gebied met een hoge varkensdichtheid.”
Voer voor een goede gezondheid
Van de Pavert vertelt dat hij al jaren klant is van AgruniekRijnvallei (AR). “Mijn vader nam al voer af van de voorlopers van AR. Nog steeds ben ik erg tevreden, de contacten zijn fijn, de lijnen zijn kort en AR is flexibel. En niet het minst belangrijk: het voer is gewoon goed. Enige tijd geleden kreeg ik een nieuwe klant; naast de gebruikelijke gezondheidstesten bij de zeugen wilde hij ook weten hoe het zat met het calcium- en fosforniveau. Dit zat helemaal goed en dat zegt iets over de kwaliteit van het voer. Ik ben dik tevreden.”
Meer weten?
Wilt u meer weten over het voer van AR? Neem dan gerust contact op met AR verkoopleider varkens Gerben Klein Lebbink, telefoon 06-22792299, e-mail of vul het contactformulier in op de website.