“Ga niet op je gevoel af als het gaat om vaccineren tegen de meest voorkomende infecties, maar baseer je keuze op de eigen bedrijfskenmerken en de juiste diagnostiek. Voorkom dat je ten onrechte of op het verkeerde moment vaccineert. Voor een goede diagnose komen steeds meer en betere hulpmiddelen beschikbaar”, vertelt Maartje Wilhelm van het farmaceutische bedrijf HIPRA.
“Een vaccinatieschema is maatwerk en kan alleen worden opgesteld op basis van bedrijfseigen informatie. Het heeft geen zin om bij wijze van spreken te kijken wat de buurman doet met vaccineren en dat te volgen. Kijk samen met de dierenarts wat bij het eigen bedrijf past. Wanneer wordt een veldinfectie verwacht? Is er immuniteit vanuit de biest doordat de zeugen gevaccineerd zijn? Wanneer komt vaccineren praktisch het beste uit op het bedrijf als je kijkt naar het arbeidsplaatje?”
Niet te vroeg beginnen
Maartje Wilhelm ziet een trend dat varkenshouders steeds vroeger beginnen met vaccineren. “Ze zijn bang dat ze anders te laat zijn. Dat is onterecht in mijn ogen. De meeste mycoplasma-infecties bijvoorbeeld vinden pas plaats in de tweede helft van de batterij, zo blijkt uit eigen onderzoek onder varkensbedrijven in de Benelux. Het is zaak dat dan de afweer op zijn sterkst is. Realiseer je ook dat bij te vroeg vaccineren het risico bestaat dat de big nog afweerstoffen uit de biest heeft. Dit kan juist weer een remmend effect hebben op de werking van het vaccin, de zogenaamde maternale interferentie.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Hipra
U heeft zojuist een gedeelte van een artikel uit Varkensbedrijf gelezen! Meer informatie of verder lezen?