Afgelopen vrijdag 10 januari kwam het bericht naar buiten dat mond- en klauwzeer (MKZ) is aangetroffen op een waterbuffelhouderij in de Duitse deelstaat Brandenburg. Dit is alle reden voor alertheid, zo meldt ook de POV in een digitaal verzonden mailing.
Het ministerie van LVVN, de POV, LTO, andere betrokken sectororganisaties en Vee&Logistiek Nederland werken samen om de situatie te monitoren. Gezamenlijk geven alle betrokken organisaties het dringende advies om voorzorgsmaatregelen te nemen en zo het risico op insleep en verspreiding van het virus te minimaliseren.
Situatie in Duitsland
De getroffen buffelhouderij staat in de deelstaat Brandenburg, net ten noordwesten van Berlijn. Op de besmette locatie zijn alle dieren door de Duitse autoriteiten gedood. De deelstaat Brandenburg heeft een drie kilometer beschermings- en een 10 kilometer bewakingsgebied ingesteld. In de gehele deelstaat Brandenburg is voor 72 uur een transportverbod afgekondigd. Er is een epidemiologisch onderzoek gestart en alle contacten met het getroffen bedrijf worden getraceerd. Op de getroffen locatie gelden bioveiligheidsmaatregelen. Momenteel loopt het onderzoek naar welke MKZ stam/type het betreft. Deze informatie kan helpen om te bepalen hoe het virus mogelijk is geïntroduceerd. Afgelopen weekeind zijn er geen nieuwe besmettingen aangetroffen.
Tot nu toe zijn er geen nieuwe besmettingen opgedoken. Wel geven Duitse autoriteiten aan dat de besmetting op het getroffen bedrijf al drie weken aanwezig is, aangezien er inmiddels ook herstelde dieren zijn aangetroffen.
Dringend advies voor gevoelige sectoren
Naast het besmette bedrijf in Hönow zijn geen andere MKZ-besmettingen of vermoedens bekend. Er zijn geen maatregelen voor varkenshouders afgekondigd, maar met de MKZ -uitbraak van 2001 in het achterhoofd, is alertheid geboden. Daarom geven alle sectoren met voor MKZ gevoelige dieren (rundvee, varkens, kleine herkauwers) en erfbetreders een dringend advies om voorzorgsmaatregelen te nemen die het risico op insleep en verspreiding minimaliseren. Deze voorzorgsmaatregelen zijn:
- neem strikte hygiënische maatregelen om insleep en verspreiding van het virus te voorkomen;
- wees extra waakzaam op de gezondheid van uw varkens. De ziekte begint in en rond de bek en aan de klauwen. Dieren hebben koorts, maken een zieke indruk, eten minder en vertonen blaren, onder andere op de rand van huid en klauw in de tussenklauwspleet, en op de tong en in de mond. Besmette volwassen dieren zullen in het algemeen niet sterven aan de ziekte, maar bij jonge dieren komen soms sterftepercentages voor van 100 procent. Bel bij twijfel altijd de dierenarts;
- beperk transportbewegingen van dieren, voer en mest;
- importeer geen dieren uit Duitsland om verdere verspreiding te voorkomen;
- meld het bij de NVWA als na 1 december 2024 dieren, voer etc. op uw bedrijf zijn aangevoerd uit de regio Brandenburg.
Dubbele R&O van terugkerende veewagens uit Duitsland is al verplicht in verband met Afrikaanse Varkenspest (AVP). Kijk voor meer informatie naar het R&O-stappenplan van de NVWA. De NVWA zal begin deze week een nieuwe lijst met voor het MKZ-virus geschikte en toegelaten ontsmettingsmiddelen op de website publiceren.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: ter illustratie