Een aangenaam klimaat kan helpen uw dieren door de warmste zomerdagen te krijgen. Varkens zijn zeer temperatuurgevoelige dieren, ze krijgen het als ze klein zijn makkelijk koud maar wanneer ze groot en zwaar worden raken ze snel oververhit. Wat kan je doen om je klimaat optimaal te controleren?
Wanner de temperatuur boven de 18 graden stijgt krijgen varkens het al gauw warm en gaan ze sneller ademen of hijgen. Veel warmte raken ze met het hijgen niet kwijt aangezien varkens relatief kleine longen hebben. Een ander signaal dat de varkens het te warm hebben is dat ze minder gaan eten en aan de diarree raken. Varkens verliezen hun warmte grotendeels door de adem en de snuit maar kunnen verder niet zweten zoals mensen dat kunnen. Boven de 25 graden spreken we voor varkens echt van hittestress en moet er gekoeld worden.
De varkens die het meest door hittestress getroffen worden zijn natuurlijk de zwaardere dieren zoals de dragende zeugen en zware vleesvarkens. Door het klimaat goed te regelen voorkom je bij zeugen miskramen, uitdroging en falen van het natuurlijk immuunsysteem. Boven de 30 graden staltemperatuur zien we ook hartfalen welke bij zware dieren veelvoorkomende oorzaken voor sterfte zijn.
Een goed geïsoleerde stal houd niet alleen ’s-Winters de kou maar ook zomers de hitte buiten. TPI-Polytechniek maakt daarom ventilatie componenten van hoogwaardig polyurethaan. Dit materiaal heeft een unieke isolatiewaarde en draagt daardoor bij aan het beheersen van uw stal temperatuur (en tegengaan van condensvorming).
Met windkappen kan de invloed van buitenaf nog meer beperkt worden, ze voorkomen dat windvlagen het ventilatiepatroon verstoren. Wanneer lucht van buitenaf direct door de wandventielen binnenkomt krijg je last van onvoorspelbare tocht in de stal.
Tips en trucs
- Het is belangrijk Voldoende te ventileren. Minder ventileren bij problemen zorgt alleen voor nog meer problemen. Kijk goed of er gekoeld of verwarmd moet worden maar zorg in ieder geval voor voldoende lucht toevoer en afvoer.
- Het is belangrijk om de bandbreedte van het ventilatiesysteem aan te passen en zo teveel afkoeling in de nacht te voorkomen. Schommelingen in het ventilatiepatroon en vooral in de temperatuur zorgen ook voor stress.
- Goed reinigen van lucht inlaat ventielen en kokers als deze in de winter gesloten zijn geweest. Dit zorgt ervoor dat er geen onderdelen vastlopen, klemmen of het systeem op andere manier belemmeren.
- Zorg voor voldoende verse lucht bij de kop van de dieren, dit kan bijvoorbeeld door ventilatiekokers of plafondventielen te gebruiken.
Een goede verdeling van luchtinlaten door de stal zorgt ervoor dat er geen dode hoeken zijn waar te weinig lucht komt. Wanneer vanwege lagere temperaturen of felle zon op één kant van de stal een deel van de wandventielen gesloten word is het belangrijk hierop te letten.