Droogte, Afrikaanse varkenspest, handelsoorlog tussen de VS en China. Er is van alles aan de hand wat invloed heeft op de varkensproductie wereldwijd. Dat kan positief uitpakken voor de Nederlandse varkenssector.
De droogte van de afgelopen zomer heeft geleid tot grondstofschaarste, waardoor veevoer duurder geworden is. Er zijn schattingen dat de kostprijs met 5 cent per kg slachtgewicht zal stijgen. Nu zal op termijn de marktprijs ook wel stijgen om dit te compenseren, maar dat kan een half tot een heel jaar duren. Vooral varkenshouders die eigen grondstoffen telen last hebben van de schaarste. Zij moeten voer bijkopen, wat ze meteen in hun portemonnee voelen. Verder speelt de grondstofschaarste wereldwijd. Dat kan zomaar leiden tot minder aanbod van varkens, wat een positieve impuls geeft aan de marktprijs. Consumenten zullen daar in het winkelschap nog niet zoveel van merken, dus een serieuze vraaguitval is ook niet te verwachten.
Toegenomen verspreidingsrisico Afrikaanse Varkenspest
Nu Afrikaanse varkenspest (AVP) ook in China is opgedoken, is het risico op verdere verspreiding duidelijk toegenomen. De uitbraken liggen ver uit elkaar, dieren zijn over grote afstanden getransporteerd, er zijn veel backyard-bedrijfjes met enkele varkens, de biosecurity is daar meestal een ondergeschoven kindje en intransparante handel en smokkel lijken aan de orde van de dag. Flinke verdere uitbreidingen van de uitbraken liggen dus voor de hand. En ondanks dat de Chinese overheid de vinger aan de pols houdt, ligt het voor de hand dat het virus jarenlang zal rondzwerven en op onverwachte momenten en plaatsen de kop opsteekt. Bovendien kan het virus eenvoudig overslaan naar landen als Noord-Korea en Rusland, en ook de oversteek naar Zuid-Korea of Japan is denkbaar.
Afrikaanse Varkenspest in Europa
Laten we de AVP-ontwikkeling in de EU niet vergeten. Als het lang duurt voordat de ziekte onder controle is, betekent dit grote economische schade en dierenleed. Dat is wel de les uit de uitbraak van klassieke varkenspest in Nederland destijds in 1997. Wat dat betreft is de ontwikkeling van Afrikaanse Varkenspest in Roemenië zorgelijk, zowel voor het land zelf, als vanwege het risico voor verdere verspreiding in Oost-Europa. De uitbraken in België bij wilde zwijnen staan natuurlijk nog scherper op het netvlies, omdat het zo dichtbij is. Gelukkig heeft dat wel geleid tot meer alertheid, en tot maatregelen zoals waarschuwingsborden langs parkeerplaatsen. De onvoorspelbaarheid waar AVP opduikt is zorgelijk. Ondernemers kunnen niet veel meer doen dan zorgen voor scherpe hygiënemaatregelen.
China mogelijke afzetmarkt
De fricties tussen de VS en China leiden ertoe dat de VS niet zo gemakkelijk naar China zal exporteren, maar elders moet afzetten, zoals in Zuid-Korea, Japan en andere Aziatische bestemmingen. China zal echter toch varkensvlees willen hebben, en dus staat de deur voor de EU wijd open. De marktprijs is daar de laatste maanden al weer duidelijk aan het stijgen: een interessante afzetmarkt.
Toename risico’s in kansrijke markt
De ontwikkelingen op de wereldmarkt zijn zeker niet ongunstig voor de Nederlandse varkenssector. AVP en een handelsoorlog leiden echter tot extra onzekerheden en lastig voorspelbare marktontwikkelingen. Exportkansen en marktprijzen zullen daarom de komende tijd sterker fluctueren. De bedrijven van de toekomst zullen daarom een grotere financiële buffer nodig hebben en tijd en aandacht moeten besteden aan risicomanagement. Risico’s nemen toe, maar de kansen voor een gunstige markt zijn er zeker.