De Nederlandse big vindt nog steeds zijn weg door heel Europa, maar de markt verschuift steeds van land naar land. Het ontbreken van duurzame afzetmarkten zou in de toekomst een probleem kunnen zijn. Qua slachtingen ging het verder bergopwaarts. Voor het eerst sinds jaren gingen er weer minder vleesvarkens naar Duitsland.
Na recordjaar 2017, waarin 15,1 miljoen slachtingen plaatsvonden, blijkt dat op basis van de gegevens van RVO.nl en CBS dat het aantal slachtingen van varkens in 2018 nog weer hoger lag. In totaal vonden er 15,7 miljoen slachtingen plaats. In 2016 waren er dat nog 14,8 miljoen. Het aantal slachtingen in 2018 is het hoogste aantal in jaren.
Verder is het opvallend dat het gemiddelde slachtgewicht oploopt. In 2018 was het gemiddelde slachtgewicht van het Nederlandse varken 96,57 kilogram met een magervleespercentage van 59,1 procent. In 2017 lag het slachtgewicht op 96,02 kilogram met een mager vleespercentage van 59,2 procent. Daarmee zet de trend van de afgelopen jaren zich voort dat de Nederlandse slachthuizen zwaardere varkens verwerken. Dat in combinatie met een recordaantal slachtingen, maakt dat de Nederlanders in 2018 het meest vlees ooit produceerden.
Import levende vleesvarkens
In tegenstelling tot andere jaren is het aantal slachtingen in Nederland volledig autonoom gerealiseerd. Tot 2018 kwamen er jaarlijks nog een kleine 500.000 tot 600.000 varkens de grens over naar de Nederlandse slachthaken, maar die trend is volledig gekeerd. Hofleverancier België – goed voor 98 procent van de import van vleesvarkens – werd geblokkeerd door Afrikaanse varkenspest. Nadat in week 38 AVP werd aangetroffen bij wilde zwijnen viel de import uit België stil. Wekelijks komen er sindsdien nog één of twee combinaties de grens over. Ter illustratie: in januari 2018 kwamen er wekelijks nog 10.000 Belgische varkens aan de Nederlandse slachthaken terecht. In de maanden die volgden daalde het aantal varkens uit België echter al flink, terwijl er nog geen sprake was van AVP. Zonder de invloed van AVP zou het aantal importvarkens uit België met 200.000 stuks zijn afgenomen, naar circa 330.000 varkens.
Export levende varkens
Dat de import vanuit België daalde voor de AVP, kwam vanwege het hogere aantal binnenlandse slachtingen. De prijzen tussen Nederland en Duitsland ontliepen elkaar niet veel, waardoor er meer varkens aan Nederlandse slachthaken verschenen. De exportcijfers naar Duitsland onderschrijven dat. Voor het eerst sinds jaren zit het aantal vleesvarkens dat op export ging onder de 2 miljoen. 1,94 miljoen vleesvarkens gingen de grens over, hoofdzakelijk naar Duitsland (1,89 miljoen varkens). Dat is opmerkelijk, want vorig jaar vertrokken er nog 2,66 miljoen varkens alleen naar Duitsland.