De Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in het oosten van Duitsland zorgt voor onrust bij Nederlandse varkenshouders. Het lijkt niet de vraag of het virus Nederland bereikt, maar wanneer. Er ligt een roadmap met acties en verantwoordelijkheden. Maar dat gaat POV (Producentenorganisatie Varkenshouderij) nog niet ver genoeg. Zij pleiten voor een hekwerk op de grens.
Afrikaanse Varkenspest (AVP) zorgt bij varkens voor een ware slachting onder varkens: het sterftepercentage kan oplopen tot 100%. Tel daarbij op dat het virus weken tot maanden kan overleven in de omgeving en in kadavers, vlees en producten van besmette dieren. Nederlandse varkenshouders maken zich grote zorgen.
Meer Afrikaanse varkenspest in Europa
Onder wilde zwijnen in Europa noteert ADIS ruim 11.000 uitbraken, de meesten in Polen, Hongarije en Slowakije. Dat is een forse stijging in vergelijking met 2020 en 2019. Ook in Duitsland zijn al een aantal dode zwijnen aangetroffen die besmet waren met het virus.
Verspreiding AVP-virus kan snel en ver
Het virus dat AVP veroorzaakt kan zich snel en over grote afstanden verspreiden. Een beruchte route is de verspreiding via keukenafval met daarin vlees afkomstig van besmette dieren. Men vermoedt dat dit de grootste bron is van de verspreiding van AVP in Europa. Daarnaast gaat de verspreiding via direct contact tussen dieren of indirect via niet goed ontsmette transportmiddelen, besmette varkens, besmet vlees of vleesproducten.
Roadmap ‘Preventie introductie Afrikaanse varkenspest’
De roadmap ‘Preventie introductie Afrikaanse varkenspest’ (maart 2020) is leidend om te voorkomen dat het virus in Nederland binnenkomt. In de roadmap staan acties, aanbevelingen en afspraken.
De roadmap is samengesteld door afvaardigingen van de vier provincies met wilde zwijnen (Gelderland, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant), de POV, diverse natuurorganisaties en het Ministerie van LNV. Het ministerie heeft geregeld overleg met alle betrokkenen.
Bron: Groen Kennisnet