Volgens minister Schouten van Landbouw moeten er meer wilde zwijnen af worden geschoten ter preventie van de varkenspest. Natuurmonumenten is echter verontwaardigd over deze maatregel. De varkenspest is in België en Oost-Europa al enige tijd actief onder wilde zwijnen en vleesvarkens.
De varkenspest die al maanden woedt in Oost-Europa en sinds begin vorige maand ook in België is aangetroffen is echter niet schadelijk voor de mens, maar als een varken of zwijn geïnfecteerd wordt met de ziekte gaat dit dier ongetwijfeld dood. Hoewel de ziekte nu in één van onze buurlanden is geconstateerd, is het gelukkig nog niet in ons land aangetroffen. Dit haalt niet weg dat de kans op een uitbraak zeker aanwezig is, meldt de Gelderlander.
Minister Corola Schouten heeft jagers de toestemming gegeven wilde zwijnen af te schieten om de kans op een uitbraak in ons land te verkleinen. Dit gaat om de provincies Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland.
Kans verkleinen
Hoe minder wilde zwijnen op Nederlands grondgebied, hoe kleiner de kans op een uitbraak is, dit meldde de Deskundigengroep Dierziekten. Schouten volgde dit advies op en heeft het gelijk in werking gezet. Dit roept echter irritatie op bij Natuurmonumenten. Volgens de Deskundigengroep Dierziekten is de kans heel klein dat de ziekte Nederland bereikt. "Moeten we daarom nu wilde zwijnen gaan afschieten? Dat is wel erg rigoureus. En onze vrees is dat ze op termijn wel eens allemaal gedood kunnen worden. Want over tien jaar kan de Afrikaanse varkenspest nog steeds ons land bereiken”, zegt woordvoerder Marjolein Koek volgens de Gelderlander.
Reactie
Natuurmomumenten heeft dit voorgelegt aan de Tweede Kamer en hoopt op een snelle reactie. "Het is vijf voor twaalf, want de maatregel is al genomen. Maar we hopen dat er snel een debat op gang komt. Het wilde zwijn is een prachtig, waardevol dier dat thuishoort in de Nederlandse natuur en het Nederlandse landschap. We moeten ons afvragen of het afschieten van wilde zwijnen wel zo effectief en binnen proporties is.", meldt de Gelderlander.
Bron: De Gelderlander, 16-10-2018