De overheid moet meer voorlichting geven om het publiek bewuster te maken. Zij kunnen en moeten helpen voorkomen, dat Afrikaanse Varkenspest (AVP) in deze vakantietijd ons land binnenkomt.
Een groot risico voor introductie van AVP is het achterlaten van besmette voedselresten in de natuur of op parkeerplaatsen. Daarom hebben de voorzitters varkenshouderij en veehouderij (POV en LTO) de slachterijen (COV), de dierenartsen (KNMvD) en veetransporteurs en -handelaren (V&L) parkeerplaats Het Gevlocht aan de A67 vandaag schoongemaakt.
Overheid moet actiever zijn
Het publiek moet met matrixborden en voldoende, duidelijke informatie op parkeerplaatsen erop gewezen er geen etensresten te laten rondslingeren. De overheid moet in die voorlichting veel actiever zijn. In een brief aan minister Staghouwer (LNV) vragen de organisaties om snel meer actie.
Ook de laatste regio krijgt deze week vakantie. De kans dat terugkerend reizigersverkeer met achtergelaten voedselresten bijdraagt aan verspreiding van het AVP-virus neemt daarmee toe. Vanuit andere landen weten we dat het virus zo grote afstanden aflegt. Vee&Logistiek Nederland, POV, LTO, KNMvD en COV zijn zeer bezorgd dat AVP opduikt onder wilde zwijnen of in de Nederlandse varkenshouderij.
Weinig bewustheid van de risico’s
Te veel mensen zijn zich te weinig bewust van dit risico. Veel te vaak zien we op parkeerplaatsen overvolle vuilnisbakken, rondzwervend vuil en voedselresten. Zo kunnen wilde zwijnen besmet raken met ziekteverwekkers, zoals Afrikaanse Varkenspest, en het verder verspreiden. Door etensresten of allerlei verpakkingen alleen in afgesloten vuilnisbakken weg te gooien of even mee naar huis te nemen, kunnen mensen bijdragen aan het voorkomen van de insleep van varkenspest.
De gevolgen zijn enorm als de ziekte in Nederland binnenkomt. Er is geen vaccin en het virus is onder de dieren zeer besmettelijk. Dit betekent dat de enige bestrijding het ruimen van varkens is in de omgeving van een geconstateerde besmetting. Met alle emotionele en economische gevolgen van dien.
Roadmap AVP
Eind mei 2020 ontving toenmalig minister Schouten (LNV) de roadmap ‘Preventie introductie Afrikaanse Varkenspest’. Deze is opgesteld door de taskforce voor de preventie van AVP met overheid, provincies, natuurorganisaties en brancheorganisaties.
De ‘routekaart’ bevat acties om de kans op een besmetting met AVP bij de gehouden varkens en onder wilde zwijnen verder te verkleinen. Belangrijk aandachtspunt is voorlichting, niet alleen binnen de sector, maar juist ook naar reizigers en recreanten. Minister Staghouwer (LNV) wordt dringend opgeroepen deze taak met hoge prioriteit beter in te vullen.
Tekst en beeld: Vee&Logistiek Nederland