In een deel van de wereld dat bekend staat om hoge temperaturen is het niet zo gek dat men in bepaalde delen van Latijns-Amerika warm begint te lopen voor varkensgeneticabedrijven, en dat biedt kansen.
“Latijns-Amerika is een grote regio en elk land heeft zo zijn eigen uitdagingen”, vertelt Luis Prieto Garcia, Managing Director van de Business Unit Swine (Hypor) van Hendrix Genetics.
Problemen in de varkensvleesindustrie
Bepaalde landen in de regio hebben naast de problemen waarvan een groot deel van de varkensvleesindustrie last heeft, ook te maken met problemen zoals het vinden van zowel geschoolde als ongeschoolde arbeidskrachten, stijgende bedrijfskosten en het risico op nieuwe ziektenuitbraken, bijvoorbeeld Afrikaanse varkenspest (ASF), ook te maken met een probleem dat uniek is voor Latijns-Amerika.
“Voor grote spelers als Brazilië en Mexico vormen de volatiele wisselkoersen die worden veroorzaakt door politieke instabiliteit een van de grootste problemen”, zegt Garcia. “Dit heeft gevolgen voor Brazilië – een netto-varkensvleesexporteur – omdat het land om te kunnen concurreren een sterke munteenheid nodig heeft. Mexico importeert veel diervoeders uit de Verenigde Staten. Daarom heeft de wisselkoers ook gevolgen voor dit land.”
Problemen bieden natuurlijk ook kansen
“De trend die we zien in Latijns-Amerika is de groei van varkensvleesconsumptie”, vertelt Nelson Adrian Restrepo Echavarria, Key Account Manager, Latin America – Swine bij Hypor. “In landen als Peru is de consumptie in vijf jaar verdubbeld en in Colombia is de consumptie in korte tijd gegroeid van 4 kg naar 11 kg per persoon.”
Over het algemeen is de varkensvleesproductie in Latijns-Amerika echter relatief laag, en veel landen zijn afhankelijk van import uit Canada en de Verenigde Staten om aan de vraag te kunnen voldoen. In het verleden domineerde één geneticabedrijf de regio. Dit leidde tot hogere kosten voor fokkers en lagere productkwaliteit door gebrek aan concurrentie. Dit beeld is de afgelopen jaren gelukkig drastisch veranderd.
“Hypor werd in 2001 op kleine schaal actief in Mexico en we zijn nu het op één na grootste geneticabedrijf in het land en hebben een marktaandeel van 20 procent”, zegt Garcia.
Daarnaast is Hypor in verschillende landen samenwerkingen aangegaan met prominente bedrijven die exclusief dealer zijn om hun genetica lokaal te produceren met een duurzame genetische link met en volledige ondersteuning van topfokkerijen van Hypor in Canada. Deze landen zijn onder andere Ecuador, Colombia, Dominicaanse Republiek, Peru en Guatemala.
Daarnaast heeft het bedrijf nu nieuwe exportklanten in Panama en heeft het een nieuw distributiecentrum geopend in Costa Rica.
Nieuwe productie in Brazilië
Omdat Hypor wil blijven groeien, richt het zich in 2020 op Brazilië. Het bedrijf wil daar in het nieuwe jaar de productie opstarten, waardoor het toegang krijgt tot landen waarin het vanwege logistieke belemmeringen nog niet aanwezig was: Argentinië, Uruguay, Bolivia, Paraguay en Chili.
“De evolutie voor Hypor in Latijns-Amerika was spectaculair”, zegt Echavarria. “In slechts vier jaar hebben we onze aanwezigheid uitgebreid van drie naar tien landen. We hebben in de regio een reputatie opgebouwd van producten die varkensvleesproducenten het allerbeste rendement bieden.”
Hypro in de perfecte positie
Omdat een groot deel van de export van Latijns-Amerika naar Azië gaat, verkeert Hypor in de perfecte positie om producenten te helpen die markt zo goed mogelijk te bedienen.
“In Latijns-Amerika neemt, net als in een groot deel van de wereld, het aantal grote bedrijven toe ten koste van kleine producenten”, vertelt Garcia. “Onze fokkerijfilosofie speelt in op de behoeften van de verticale integrator en onze Magnus Libra*-kruising is een hoogwaardige, efficiënte lijn die goed aansluit op de consumentenvraag in landen als China en Japan.”
Maximaal rendement behalen
Het segment van Azië dat het hoogwaardigste varkensvlees wil, heeft de Hypor Kanto goed ontvangen. Hypor is met name het enige geneticabedrijf met twee Duroc-lijnen die zo goed gedifferentieerd zijn en dat is goed nieuws voor klanten die een maximaal rendement willen behalen.
“Latijns-Amerika is een belangrijk ontwikkelingsgebied voor Hypor”, zegt Garcia. “De afgelopen paar jaar was het een van onze grootste successen en dan moeten we de potentie van Brazilië, als op drie na grootste varkensvleesproducent ter wereld, nog benutten.”
Hoewel Garcia en zijn collega momenteel Latijns-Amerika bedienen, gaat Garcia een lokaal team samenstellen met Brazilië als basis om te kunnen voldoen aan de eisen voor Hypor-producten en om de groeikansen van het bedrijf optimaal te benutten.
Proteïne produceren in landen als brazilië en Agentinië
“Brazilië is belangrijk voor ons, omdat proteïnen geproduceerd zouden moeten worden in landen als Brazilië en Argentinië waar water, land en diervoeder tegen redelijke kosten beschikbaar zijn, zelfs wanneer varkensvleesmarkten te maken hebben met ups en downs voor wat betreft prijs en vraag en aanbod”, vertelt Garcia. “Er kunnen handelsoorlogen en commerciële barrières zijn die zorgen voor enige verstoring van de normale handel in proteïnen, maar op de lange termijn zijn dat de beste plaatsen om varkensvlees te produceren. Het feit dat we Brazilië, de oorsprong van proteïnen in de toekomst, meenemen in ons plan voor de lange termijn is zeer interessant.”
Omdat Hypor zijn rol in Latijns-Amerika blijft uitbreiden, is er voor huidige en toekomstige klanten in de regio genoeg om zich op te verheugen.
“Ons bedrijf staat voor een product van wereldklasse en het beste alternatief voor wat betreft de waarde die wij onze klanten bieden”, zegt Echavarria.
Bron: Hendrix Genetics