Ongeveer een kwart van alle varkens in de wereld sterft naar verwachting aan de Afrikaanse varkenspest, zei de president van de Wereldorganisatie voor diergezondheid tijdens een persconferentie in het Australische Sydney, meldt persbureau AP.
Complexe ziekte
Volgens president Mark Schipp van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (ook OIE genoemd) worstelen de autoriteiten met de complexe ziekte, ‘die zich door globalisering snel kan verspreiden’. Een sterke daling van het aantal varkens leidt mogelijk tot voedseltekorten en hoge prijzen voor varkensvlees, stelt hij. Ook kunnen er volgens Schipp tekorten aan medicijnen ontstaan. Zo worden in bepaalde bloedverdunners varkensproducten verwerkt. De OIE-president denkt niet dat de soort verloren zal gaan, maar het is volgens hem ‘de grootste bedreiging voor de varkenshouderij die we ooit hebben gezien’. Op dit moment leven ruim 767 miljoen varkens op aarde.
AVP
De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor varkens. De ziekte veroorzaakt interne bloedingen en er is geen behandeling of vaccin tegen. De besmette dieren worden veelal geruimd. In augustus vorig jaar bereikte het virus China, waar de helft van alle varkens ter wereld zich bevinden. Het Aziatische land zag zich genoodzaakt om ruim 1,2 miljoen varkens te ruimen, die besmet waren met de Afrikaanse varkenspest. Ook in Mongolië, Zuid- en Noord- Korea, Cambodja, Thailand en Oost-Timor brak de varkenspest uit. In die landen ontstonden tekorten aan vlees en producten met varkenseiwit.