Het saldo van vleesvarkens is in januari 900 euro hoger uitgekomen dan dezelfde maand vorig jaar doordat de opbrengsten sterker stegen dan de kosten. De opbrengsten van vleesvarkens zijn 5% hoger dan vorig jaar januari. De voerkosten stegen in dezelfde periode met 12%. Hier staat tegenover dat de biggen 6% in prijs daalden waardoor het saldo een klein plusje krijgt. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 2.200 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.
Opbrengsten stijgen meer dan de kosten
In januari zijn de marges iets hoger dan vorig jaar door hogere opbrengsten en lagere kosten voor biggen. De opbrengstprijzen van vleesvarkens zijn 5% hoger dan vorig jaar januari en liggen op het langjarig gemiddelde. De prijzen zijn wel lager dan eind vorig jaar omdat seizoensmatig de vleesvarkensprijzen normaal gesproken in het eerste kwartaal lager zijn door een zwakkere vraag. Later in het jaar lopen de opbrengstprijzen meestal op. Dat geldt vooral voor het derde kwartaal als de vraag toeneemt. De varkensmarkt had eind vorig jaar last van een groter aanbod en moeizamere export naar derde landen. China is de belangrijkste bestemming voor EU-varkensvlees, met een aandeel van 35% van de totale export. De importvraag uit China nam af doordat de binnenlandse productie stijgt. Door lagere varkensprijzen en milieumaatregelen bouwden veel bedrijfjes hun varkensstapel af. De grote integraties daarentegen vergrootten wel hun productie. Door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China zal Chinese productie afnemen en de invoer naar verwachting toenemen. Daarvan kunnen onder andere de EU-landen profiteren.
De voerkosten zijn 12% hoger dan januari vorig jaar door hogere graanprijzen als gevolg van de droogte in 2018. Vergeleken met vorig jaar zijn daardoor de voerkosten bijna 4.000 euro per bedrijf hoger geworden. Daar staat tegenover dat de kosten voor biggen in januari 1.400 euro per bedrijf lager zijn dan een jaar eerder.
Saldo op langjarig gemiddelde
Het saldo van vleesvarkens in januari ligt vrijwel op het langjarig gemiddelde 2009-2018.
Bron: Agrimatie