Onderzoekers van het VISAVET Health Surveillance Centre, dat deel uitmaakt van de Universidad Complutense in Madrid, zijn erin geslaagd om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest. De eerste proeven op everzwijnen zijn veelbelovend.
Afrikaanse varkenspest
De Afrikaanse varkenspest vormt een grote bedreiging voor de intensieve varkensteelt. Ten eerste is de ziekte zeer dodelijk voor varkens en everzwijnen. Daarnaast is ze ook nog erg besmettelijk. Het virus wordt niet alleen doorgegeven door direct contact tussen dieren, maar het overleeft ook in varkensvoer en in vlees, op schoenen, kleding en voertuigen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat op dit moment 55 landen over drie verschillende continenten getroffen worden door de Afrikaanse varkenspest.
Besmet everzwijn
Aan de hand van het serum van een besmet everzwijn uit Letland slaagden de onderzoekers erin een vaccin te creëren. Dit vaccin kan via het voer toegediend worden en is volgens de eerste onderzoeken effectief in 92 procent van de gevallen. Geïmmuniseerde everzwijnen blijken de aangemaakte antistoffen via direct contact ook doorgeven aan hun soortgenoten. Dit zou de bestrijding van de ziekte aanzienlijk vergemakkelijken.
Remedie tegen de Afrikaanse varkenspest
Voordat het vaccin op grote schaal geproduceerd en toegevoegd wordt aan lokaas voor everzwijnen, moet wel de veiligheid nog getest worden. Een wereldwijde remedie tegen de Afrikaanse varkenspest laat voorlopig dus nog even op zich wachten.