Met een nieuw decreet afgekondigd per 17 augustus 2020 versoepelt de Waalse overheid andermaal de maatregelen die in de provincie Luxemburg werden afgekondigd om de uitbraak van Afrikaanse varkenspest op 13 september 2018 in België te dijken.
De eerste versoepeling dateert van 15 mei 2020. In het afgebakende gebied blijft het verboden om van de bospaden af te wijken maar per 17 augustus 2020 werden volgende uitzonderingen afgekondigd:
- particulieren mogen voortaan hout kappen in het bos, weliswaar na een eenvoudig akkoord van het Département de la Nature et des Forêts (DNF).
- jagers zullen vanaf 15 september opnieuw op wild kunnen jagen, met uitzondering van everzwijnen. Het is hen daarbij toegelaten het bos te betreden buiten de bestaande wegen en paden.
- verkeer naar woningen of tweede verblijven en percelen gebruikt voor landbouw, viskweek, mijnbouw of het tellen van wild en naar gebieden van cultureel belang en campings, is voortaan toegestaan zonder officiële vrijstelling.
- ook de limiet op het aantal personen dat het afgebakende gebied mag betreden, is opgeheven. Dit weliswaar in zoverre dit niet in contradictie is met de geldende coronamaatregelen; die primeren uiteraard.
- in dezelfde zin wordt benadrukt dat ook respect voor de bioveiligheidsregels van fundamenteel belang blijft. Hier is bepaald dat schoeisel aan het einde van elk bezoek aan het bos waarbij van de paden werd afgeweken ontsmet moet worden. Machines, gereedschap of voertuigen die daarbij gebruikt werden, mogen pas gedesinfecteerd worden als ze het besmette gebied hebben verlaten.
Met per 17 augustus 2020 welgeteld 5.328 everzwijnen getest op het Afrikaanse varkenspest-virus, blijft de teller van het aantal positieve gevallen in ons land onveranderd op 833 staan.
De vondst van besmet everzwijn op 21 oktober 2019 in de besmette zone in Aarlen wordt inmiddels aanzien als het laatste vastgestelde AVP-geval.
Het ziet er dan ook naar uit dat België in oktober een aanvraag aan de Europese Unie en de Wereldorganisatie voor Diergezondheid zal kunnen richten om de AVP-vrije status terug te krijgen.
Bron: Peste porcine africaine: état des lieux – Publié le 28.12.2018 – Mis à jour le 18.08.2020