Na de eerste signalen over een verdenking van een besmetting in Brandenburg kwam vanmorgen de bevestiging van de Duitse Landbouwminister Julia Klöckner dat bij een doodgevonden wild zwijn Afrikaanse Varkenspest (AVP) is vastgesteld.
De gevolgen voor de export van varkensvlees uit Duitsland is nog onbekend, evenals de maatregelen die ter plaatse genomen zullen worden om verspreiding van het virus te voorkomen. Het afschermen van het gebied waar het zwijnenkadaver werd gevonden behoort tot de mogelijkheden, evenals het instellen van een bufferzone met beperkingen ten aanzien van varkenshouderij en jacht.
Lees verder in de Süddeutsche Zeitung. Meer informatie volgt terstond.
Wat moet iedereen weten over AVP?
Afrikaanse varkenspest (AVP) wordt veroorzaakt door een virus dat varkens (het gedomesticeerde varken en het wild zwijn) en andere varkensachtige soorten kan besmetten. Infectie leidt vaak tot ernstige verschijnselen, veelal met de dood tot gevolg.
De ziekte was al decennialang niet meer in Europa vastgesteld, met uitzondering van Sardinië (Italië) waar de ziekte voorkomt sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw. In 2007 dook het virus op in Georgië, om zich vervolgens te verspreiden naar omliggende landen, waarna het in 2014 de Europese Unie bereikte. Eerst de Baltische Staten, toen Polen en tien Oost-Europese landen van Hongarije tot Griekenland. In de zomer van 2018 maakte AVP een gigantische sprong oostwaarts o.a. naar China waar de varkenssector desastreus getroffen is. In september 2018 werd de dreiging van AVP voor de Nederlandse varkenshouderij opeens zeer reëel, toen het virus in België opdook. De AVP-epidemie wordt wel beschouwd als een van de grootste ooit in de dierhouderij.
Een besmetting bij varkens of wilde zwijnen heeft grote gevolgen voor de varkenssector en voor natuurgebieden. Bij een besmetting in de houderij worden varkens op besmette bedrijven geruimd en worden in gebieden rondom besmette bedrijven vervoersbeperkingen ingesteld. Ook worden varkensbedrijven mogelijk preventief geruimd. Een uitbraak op een bedrijf leidt ook tot internationale handelsbeperkingen, waardoor de hele varkenssector wordt getroffen. Hierdoor worden het dierenwelzijn en de economie aanzienlijk geschaad.
Besmet gebied
Bij een besmetting bij wilde zwijnen wordt een besmet gebied ingesteld met beperkende maatregelen. Dit heeft gevolgen voor het natuurgebied zelf, maar ook voor terreinbeherende organisaties, lokale overheden en faunabeheereenheden. Toeristische attracties kunnen voor maanden worden afgesloten, denk aan dierentuinen, pretparken, hotels, natuurgebieden, vakantieparken etc. Ook voor varkenshouders in deze gebieden zijn beperkende maatregelen van toepassing, omdat zij hun dieren en producten niet meer zomaar kunnen afvoeren. Landen buiten de Europese Unie zullen mogelijk hun grenzen sluiten voor varkens en varkensproducten uit Nederland, zoals ook België is overkomen en nu dus ook Duitsland. Verder zullen afzetbeperkingen leiden tot prijsdruk waardoor economische schade wordt geleden.
Bron: ZLTO