Er wordt al jaren veel over gepraat: na het zelf opwekken van energie zou het opslaan van die energie dé grote, nieuwe oplossing moeten zijn. Hoe zit het nou precies en wat gaat 2023 ons brengen op accu-gebied?
De techniek om stroom op te slaan is niet nieuw; dat doen we al jaren. Denk aan de gewone AA-batterijen en aan auto-accu’s. Maar ook in onze telefoons, tablets, laptops en elektrische fietsen zit een accu.
Verschil met bestaande accu’s
Wil je energie van je zonnepanelen of windturbine zelf op gaan slaan? Dan zijn er twee grote verschillen met de accu’s die je al kent.
Ten eerste de capaciteit. Je elektrische fiets heeft bijvoorbeeld een opslag capaciteit van zo’n 0,2 tot 0,6 kWh, je laptop heeft daar zelfs maar een tiende van. Maar om energie op te slaan die je in je eigen bedrijf kunt verbruiken, heb je het over een benodigde capaciteit van tientallen, zo niet honderden, kilowattuur.
Ten tweede de techniek. De accu’s in je smartphone, laptop, elektrische auto en fiets bestaan uit lithium-ion (Li-ion) cellen. Deze kunnen bij oververhitting vlam vatten of zelfs exploderen. Veilige accu’s, zoals deze Energie Opslag Systemen, bestaan uit lithium-ijzerfosfaat (LiFe) batterijcellen. Deze cellen zijn veel stabieler en zijn zelfs onbrandbaar. Dat maakt het de veiligste batterijcellen die er op dit moment zijn. Als een EOS beschadigd raakt of doorboord wordt, vliegt deze nooit in brand.
Salderen
Zo lang kleinverbruikers (met een hoofdaansluiting tot en met 3 x 80 Ampère) kunnen salderen, is het lastig om met energie opslaan veel geld te verdienen. Het energienet functioneert immers ook als een accu. Uiteraard bespaar je bij eigen energie op energiebelasting, maar dat is meestal niet voldoende om een grote investering mee terug te verdienen.
Verdienmodel van energie-opslag
Hoe verdien je dan geld met opslaan van energie? Het voordeel van een opslag systeem is dat je op momenten dat de zon niet schijnt, of de wind niet waait, toch gebruik kunt maken van eigen opgewekte energie. Je hoeft dus minder stroom in te kopen.
Als je nu denkt dat je in de zomer zoveel stroom kunt opslaan, dat je daar de winter mee door kunt komen, dan heb je het mis. Je kunt tienduizenden kWh aan stroom opslaan, maar dan heb je meerdere zeecontainers nodig die je volstopt met batterijcellen. “Het voordeel moet je zoeken in de dag/nacht-compensatie,” aldus Martin Valentijn, commercieel directeur van Energy Shift. “Overdag laad je de stroom die je over hebt op, om die vervolgens ‘s avonds of ‘s nacht te verbruiken. De dag daarop doe je hetzelfde.”
Volume maken
Om hier voldoende voordeel van te hebben, moet je volumes maken. “Op dit moment ligt het omslagpunt bij een jaarverbruik van zo’n 100.000 kWh,” aldus Valentijn. Dan heb je over het algemeen ook voldoende stroomverbruik in de avond- en nachturen, om van een interessant voordeel te spreken.
Handelen met energie
Extra interessant wordt het als je met de stroom kunt gaan handelen op de markt. Op het moment dat er veel stroom is, zijn de stroomprijzen laag en soms zelfs negatief. “Met onze extra intelligente EOS (een standaard EOS met daarbij een Smart Energie Management Systeem) kunnen we op basis van huidige stroomprijzen, weersvoorspellingen en stroomprijsvoorspellingen, op de juiste momenten stroom opslaan of inkopen, verbruiken of verkopen.” Je gaat als het ware handelen met energie en dat maakt het verdienmodel van een EOS natuurlijk extra interessant.
Een voorbeeld: Overdag laad je je EOS vol met zonne-energie die je over hebt. Die energie verbruik je ’s avonds en aan het begin van de nacht. Later diezelfde nacht zijn de stroomprijzen zo laag, of zelfs negatief, dat je heel goedkoop stroom inkoopt (of zelfs geld toe krijgt). Die goedkope stroom verbruik je zelf, of verkoop je terug aan het net op het moment dat de stroomprijzen weer stijgen.
“Verbruik je nog veel dure gas of diesel in je bedrijf? Dan pak je dubbele winst als je die processen kunt elektrificeren,” vult Valentijn aan.
Versnel de energietransitie
Terwijl je op deze manier heel slim omgaat met energie op je bedrijf, ben je ook heel duurzaam bezig. Je versnelt de energietransitie. Op momenten dat er teveel stroom is, neem jij stroom van het net af. Op de momenten dat er te weinig stroom is, lever jij stroom aan. Je helpt mee de onbalans van het net op te lossen, en zo maak je ruimte voor nog veel meer Nederlanders om duurzame energie te gaan produceren.
Meer weten over energie-opslag?
In een wereld met sterk wisselende prijzen, is een duurzaam verdienmodel altijd interessant. Het kan functioneren als een extra poot – een extra inkomstenbron – onder je bedrijf, los van de grillen van de markt waar je zelf in zit.
Voor meer informatie over Energie Opslag Systemen kunt u terecht op de website van Energy Shift.