Thijs van Eijk runt samen met zijn vrouw Maria en zoon Koen een varkens- en pluimveebedrijf in het Limburgse Nederweert. Binnen een groot bedrijf met 350 zeugen, 3.200 vleesvarkens en 43.000 legkippen, is het welzijn van de dieren een belangrijk aspect. Sinds 2018 heeft het bedrijf daar een grote stap in gezet.
Verstopping in de nieuwe waterleiding
“We hebben in 2015 een stuk aan de stal gebouwd, daar kwam ook een nieuwe waterleiding in. Ondanks die nieuwe waterleiding merkten we dat de waterleiding toch snel verstopt raakte. Hierdoor hadden we soms ook last van verstopte nippels. Biofilm was hiervan de oorzaak.” Voordat Watter in beeld kwam is er op het bedrijf gebruikgemaakt van andere desinfectiemethoden.
“Om het water schoon te houden gebruikten we voorheen middelen als chloordioxide en zuren. Op een gegeven moment liepen de kosten daarvan op en was ik niet heel tevreden over het resultaat. Door het zuur begonnen de nippels te lekken. Via een andere veehouder hoorde ik over Watter en heb ik gebeld naar het bedrijf. We hebben in 2018 een proef van zes maanden gedraaid om te kijken of het wat voor ons was. Dit beviel ons, dus hebben we het systeem gehouden.”
De werking van het systeem met eigen ogen gezien
“Na installatie van het Watter-systeem merkten we al snel op dat het water schoon is en de salmonella-status van de varkens ook veel beter is op het bedrijf. Dit levert ons minder kosten op”, vertelt Van Eijk. “Onze salmonella-status zit op dit moment in de beste categorie. Voordat we het systeem gebruikten zaten er vaak een paar uitschieters tussen, daar hebben we nu geen last meer van.”
Van Eijk heeft een opmerkelijke situatie meegemaakt die de werking van het Watter-systeem benadrukt: “Na installatie van het systeem is er een keer een terugval van Salmonella op het bedrijf geweest. Ik kwam erachter dat een doseerpomp van het Watter-systeem niet meer werkte. Zo zie je maar dat het gebruik van het Watter-systeem wel degelijk een verschil maakt en een positief effect heeft op de gezondheid van onze varkens. Als je schoon water hebt, dan heb je ook veel minder last van gezondheidsproblemen zoals deze.”
Lager kiemgetal in het drinkwater van de kippen
“We zijn nog niet structureel begonnen met het desinfecteren van het drinkwater van de kippen, maar hebben al wel een start gemaakt. Er zit een verbouwing aan te komen dus we zetten voor nu nog even geen extra Watter-systeem neer.” vertelt Thijs. Op de vraag hoe ze het middel in het drinkwater van de kippen krijgen, antwoordt hij het volgende: “We tappen wat van het middel af uit het Watter-systeem. Dit transporteren we naar de stal van de kippen. Daarna wordt het desinfectiemiddel gedoseerd op het water. Voor nu is dat nog wel wat werk, maar we willen na de verbouwing wel gaan investeren in een tweede machine.”
De toevoeging van het middel op het drinkwater van de kippen blijkt een goede werking te hebben. “We merken ook bij de kippen een verschil sinds het gebruik van het middel. Het kiemgetal in het water was voorheen best hoog, waarbij er duidelijk werd dat er toch veel bacteriën in het water zaten. Sinds de dosering van het middel in het water is dit kiemgetal aanzienlijk omlaag gegaan en zien we bij de metingen dat er bijna geen kiemen meer in het water zitten”, stelt Thijs.
Het Watter-systeem: gebruiksgemak en kostenbesparend
“We zaten altijd al laag in antibioticakosten voor onze dieren, mede ook omdat we altijd al een focus op het water hadden. Daardoor hebben we op diergezondheidskosten niet per se bespaard.”, vertelt Thijs. Hij concludeert wel: “In de basis moet je de leefomgeving van je dieren zo goed mogelijk proberen te houden, dat begint bij het water. Een dier drinkt wel 2,5 keer zoveel als dat hij eet. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om te beginnen met waterdesinfectie.”
Het Watter-systeem is gewoon een uitstekende investering, vindt ook Thijs. “In vergelijking met onze vorige desinfectiemethode en het Watter-systeem heb je nu gebruiksgemak. Bij de vorige desinfectiemethode moesten we de middelen wel handmatig toevoegen, dat was veel werk. Nu is het een kwestie van zout in het voorraadvat bijvullen en verder hoef je er niet naar om te kijken. Als je kijkt naar de kosten van de chloordioxide en de zuren, dan heb je de aanschafkosten van het Watter-systeem binnen no-time alweer terugverdiend. “
In 2024 kunt u ook weer gebruik maken van de MIA/Vamil regeling om zo te besparen op de investering van het Watter-systeem. Wilt u meer informatie over de desinfectieoplossing van Watter op uw bedrijf?