Met een Energie Opslag Systeem (EOS) heeft een ondernemer de mogelijkheid om een nieuwe stap te zetten richting een nog duurzamer, onafhankelijker en slimmere toekomst. Energie-opslag stelt de ondernemer in staat nog meer voordeel te halen uit zon en wind. In dit artikel lichten we kort zes voordelen van energie-opslag toe.
1. Stop inkoop dure energie
Ondernemers die energie opwekken, produceren zelf een deel van de stroom die ze nodig hebben. Maar de zon schijnt niet continu en ook de wind waait niet altijd. Ondernemers hebben ook sávonds of bij windstilte stroom nodig. Om ook op die momenten gebruik te kunnen maken van zelf opgewekte duurzame energie, kunnen ondernemers de energie die ze normaal aan het net leveren, opslaan voor later gebruik. Daardoor hoeven ze flink minder – of helemaal geen – energie meer in te kopen.
2. Geen netproblemen
Hoewel ons energienet een van de betrouwbaarste ter wereld is, vraagt het net om aanpassingen. Op het moment dat in Nederland de zon volop schijnt en/of de wind hard waait, heeft het net moeite om de plotselinge hoeveelheid energie te verwerken. De spanning wordt te hoog. Resultaat? Netproblemen. Bij zonnepaneeleigenaren klappen bijvoorbeeld de omvormers uit, waardoor kostbare energie verloren gaat. En dat is zonde! Een Energie Opslag Systeem slaat de energie die het net niet op kan op voor later gebruik. Zonnepanelen en windturbines kunnen blijven doen wat ze moeten doen: duurzame energie opwekken.
3. Autonomie
Doordat het net steeds voller raakt en de kaart van Nederland inmiddels donkerrood kleurt, krijgen steeds meer ondernemers te maken met een negatieve transportindicatie. De netbeheerder ziet geen mogelijkheid om nog meer stroom over het net te kunnen transporteren. Dat betekent meestal een streep door het plan om in duurzame energie te investeren. Een Energie Opslag Systeem maakt de weg vrij naar een investering in een duurzame energie. Zelfs als een ondernemer (nog) niet kan terugleveren.
4. Duurzaam verdienmodel met energie-opslag
Bereid een Energie Opslag Systeem uit met een extra intelligent Energie Management Systeem (EMS), dan zal die gaan handelen met energie. Dat komt een verdienmodel uiteraard zéér ten goede. Op basis van stroomprijzen, weersverwachtingen en verwachte stroomprijzen, bepaalt het systeem wat de juiste momenten zijn om energie in te kopen, op te slaan, te verbruiken, of te verkopen. Energieprijzen variëren per uur, daar kunnen ondernemers slim gebruik van maken (in dit artikel leest u daar meer over).
5. Nooit meer last van negatieve stroomprijzen
Als de stroomprijs negatief is – dat gebeurt soms als er teveel stroom is – betalen ondernemers geld om hun duurzame energie het net op te sturen. Natuurlijk wilt u dat voorkomen. Een Energie Opslag Systeem zal de energie eerst opslaan, om die vervolgens of zelf te verbruiken, of om die pas aan het net te verkopen als de prijzen gunstig zijn. Zit de EOS vol en zijn de prijzen negatief? Dan schakelt de EOS de zonnepanelen of windturbine uit.
6. Versnel de energietransitie door energie-opslag
Omdat ondernemers met een EOS energie het net opsturen als er veel vraag is (als de prijs hoog is), en van het net afhalen als er veel aanbod is (en de prijs laag is), helpen zij mee om de grote pieken te verkleinen. Omdat de onbalans verkleint, kunnen nog meer Nederlandse ondernemers duurzame energie opwekken en daarmee worden aangesloten op het net. Een EOS is dus niet alleen goed voor de ondernemer zelf, maar ook voor de energietransitie en duurzaam Nederland in zijn geheel.
Meer weten over energie-opslag?
Ondernemers die meer willen weten, kunnen terecht bij Energy Shift. in Barneveld. Groot geworden in de agrarische sector met zonnepaneleninstallaties, helpen ze Nederlandse ondernemers nu ook met opslag van energie. Bekijk hier het aanbod of vraag vrijblijvend een offerte op.